lördag 20 juli 2024

Jakobstad (del 2 av 3). Blommande trädgårdar (del 2 av 2)

 Vi fortsatte vår utforskning av Jakobstads blommande trädgårdar. Nu ville vi besöka skolträdgården som ligger invid den vackra stenbyggnaden som inrymmer det som förr var Svenska realläroverket (från slutet av 1800-talet) och som nuvarande går under namnet Jakobstads gymnasium .

Denna trädgård är en donation av släkten Schauman till apotekare Viktor Schauman (1822-72) och hans hustru Elise:s minne. Tanken med trädgården som ligger inne i centrum av staden var "att främja undervisningen i botanik i stadens skolor samt att väcka intresse för vår växtväldens skönhet och nytta hos befolkningen". Trädgården anlades åren 1915-1932. 

Denna trädgård är indelad i pedagogiska "rutor" med tydliga grupp- och namnnoteringar på alla växter. På svenska, finska och latin. Vi vandrade runt och studerade de olika namnen  - och nu skall jag inte notera vad växterna heter som jag fotograferade (en annan vill ju inte notera felaktiga växtnamn).





Vi vandrade kring i den välansade trädgården. 


Jag tyckte en av de mest intressant avdelningarna i trädgården var området för medicinalväxter. Här kunde man läsa vad växterna skulle användas till. "För magbesvär". "För hudåkommor" och en hel del andra krämpor....

Efter en god stund vandrade vi vidare ut ur trädgården. Och vart färden gick då berättar jag om i nästa avsnitt av vår turistresa till Jakobstad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar