fredag 19 juli 2024

Jakobstad (del 1 av 3). Blommande trädgårdar (del 1 av 2)

 "Den som en vacker sommardag på sin farkost löper in i Jakobstads hamn, får i en liflig bild se de förmåner, hvilka kommit på stadens lott. Den täta skärgården måste fånga hvarje naturvän, hvarje jägares och hvarje fiskares öga. Villor ligger överallt instuckna i grönskan; de bära vittne om, huru den lilla ortens invånare förstå att uppskatta lantlifvets behag." 

Så börjar texten om staden Jakobstad i min gamla bok från år 1900 som berättar om olika orter i Österbotten. Men i onsdags kom vi inte in i staden från havet utan vi kom med bil via Riksväg 8 (via en del rondeller). Vårt första stopp blev Aspengrens trädgård och Rosenlundsbacken.

 

Vi parkerade bilen och sökte oss in i trädgården mellan de gamla husen. Prästgården Rosenlund och den stora trädgården anlagts av prosten Gabriel Aspengren på 1700-talet.  Denna trädgård är en av de äldsta prästträdgårdarna i Finland och en unikt välbevarad trädgårdshelhet i hela Norden. Här finns den gamla prostgården med kringbyggnader bevarade, de flesta byggnader från senare delen av  1700-talet.


 

Vi vandrade in igenom porten till den terrasserade trädgården och väl där inne såg jag upp mot prästgården och det vackra åttkantiga lusthuset i mitten av trädgården.

Lusthuset med orangeriet i bakgrunden.


 

Prosten Aspengren var kyrkoherde och senare prost i Pedersöre och Jakobstad under senare hälften av 1700-talet. Det var han som introducerade äppel och potatis i trakten, för han var nämligen en ivrig anhängare av de nya idéérna att utveckla jord- och trädgårdsbruket. Den gamla stenmuren omgärdar trädgården och man odlar i olika rutor med grusgångar emellan. I trädgården växer många fleråriga växter som är grupperade enligt användningsområde. Förr var det viktigt att också odla växter för det egna husapoteket.


 I trädgården finns också en damm med vita näckrosor (och en springbrunn).


Och kan ni tänka er; här fanns de rödaste rosa röllekor (här hos oss växer det mest vita...).

Bredvid prostgården finns den en liten tematrädgård, en biblisk örtagård med växter som omtalas i Bibeln. Tyvärr blev det här det enda fotot jag knäppte åt det hållet...

 

Inne i den nyrenoverade prostgården finns idag en lunchservering och på eftermiddagen kaffeservering. På borden fanns vackra gamla handbroderade dukar och flera väggar pryddes av vackra gamla handsydda stramaljtavlor!


Rosenlundsbacken och Aspengrens trädgård var en vacker helhet, så värt ett besök en solig julidag! 

Här sken solen - men den skulle snart försvinna bakom molnen under vår Jeppisdag....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar