söndag 16 maj 2021

Säsongens första åskfront

 Igår, lördag, bestämde vi oss för att åka ut till vårt sommarparadis för att basta av oss vårdammet. Solen kikade fram, men vi visste att det väntades några regnskurar så det gällde att åka ut medans det var soligt och vackert!


Där ute vid havet hade lövsprickningen inte kommit så långt som hemma hos oss på landbacken. Och som ni ser hade molnen dragit in från sydost och låg redan som en molnbank därborta över land.


Medan sambon började elda i bastun började jag räfsa bort fjolårslöv och nedblåsta kvistar. Efter bara en halvtimme hörde jag muller på avstånd. Mörka moln började dra in...


Fru Svan som har sitt bo i vassen i Påttin blev orolig för alla konstiga ljud. Hon simmade nästan desperat omkring och vågade inte närma sig boet.

När de första regndropparna nådde oss gick jag in i villan. Herr Mås satte sig på stora stenen och spejade av läget. Regn mot landbacken och muller endast på håll, konstaterade han säkert.

När de första stora tunga dropparna landade i vår vik simmade Skrak-paret vidare. Nu hade regnet nått ända fram till oss.

 Vi satte oss inne i stugvärmen bredvid kaminen och smaskade i oss goda smörgåsar, oss gick det ingen nöd på! Regnet smattrade på taket en stund, sedan blev det tyst tills nästa regnskur drog in. Vi upptäckte varken mera blixtar eller muller, åskan hade endast härjat längre in över land.

Så blev bastun äntligen varm - riktigt varm - och det var dags för tvagning och njutning i bastuvärmen. Finns det något mera rofyllt än att sitta uppe på bastulaven när regnet strilar ner utanför? Njää, knappast! Åskregnskurar brukar ge mycket regn på en kort stund. Och så plötsligt skruvades himlens vattenkran av och det var endast grått på himlen och vått på marken.

Väl inne i villan igen blev vi jätteslöa, hade vi inte bestämt oss för att inte sova över där ute hade vi säkert somnat redan vid 5-tiden på eftermiddagen.... så är det i regnväder och efter bastun...

För visst var det så att solen nästan tittade fram igen när vi styrde bilen hemåt på kvällen. Inget mera regn den dagen och inte idag heller! Men regnet gav näring till naturen. Jag tror visst att vår gräsmatta att växt flera centimeter!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar