torsdag 27 maj 2021

En vårdag på Strömsö

 När turister kommer till Vasa är det Strömsö som är en av de mest besökta platserna i närområdet. Strömsö är platsen vid havet som en gång var en idyllisk sommarvilla men som sedan år 2002 är platsen där det populära tv-programmet "Strömsö" spelas in.

Minst en gång per år besöker jag Strömsö för att se vad som hänt sedan senast.


"Strömsö har sina rötter i den sommar- och villakultur som på allvar började blomstra i Vasa-trakten i slutet av 1800-talet. Brukspatron Alfons Grönberg var lite före sin tid och lät bygga det stora röda huset redan år 1852 till sommarvistelse till sig, hönsen och hushållerskan. Grönbergs affärer började tyvärr gå dåligt och 1882 var han tvungen att lämna Strömsö. Året därpå övertog släkten Finnilä Strömsö och vistades här i närmare 100 år." så läste jag på informationsskylten vid grinden. Vid grinden ligger också den nyanlagda fjärilsträdgården runt flaggstången. Den vackra verandan är ett av Strömsös kännetecken.

 Häromdagen gjordes inspelning för ett nytt program, så jag snabbade på för att inte störa. Trots allt var det lugnt och rofyllt ute vid inspelningsplatsen (och jag fastnade inte på bild....).

På bilden ovan syns mangårdsbyggnaden till vänster (där många av inslagen spelas in och där tv-tekniken finns), rakt fram huserar produktionen samt verkstaden och till höger finns det vackra gamla uthuset och växthuset-området (syns ej på fotot, men fler foton senare därifrån).


Ett av mina favoritbyggnader på området är det lilla lusthuset som finns nära parkeringen. Lusthuset byggdes för flera programsäsonger sedan och det är gjort av återvinningsmaterial. Det är helt klart ett lusthus som inspirerar. Vad sägs om stora gamla fönster, tegelväggar och utegrill/ugn. Runt huset har man planterat flera olika blomrabatter med olika teman. 

Fortsättning följer.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar