söndag 13 oktober 2024

Och så blev det 100-års fest ...

Förra söndagen blev det fest! Efter fredagens bröllopsfest och lördagens hotellbrunch stod åter fest på programmet! Så avverkade jag alltså tre fester på raken - fest hela förra veckoslutet alltså!

För på söndagen blev det 100-årsfest här i byn eftersom Ungdomsföreningen, numera Hembygdsföreningen, firade sina 100 år - det första seklet!

Söndagen den 4 oktober var en gråmulen dag när vi hälsades välkommen till föreningshuset. (Fotot av välkomstskylten fotade jag dagen efter festen, när det åter var en solig och fin dag.) Det samlades mycket folk till lokalen mitt i byn.

Ute på gårdsparkeringen ordnades en utställning av gamla fordon - både traktorer, en del bilar, motorcyklar, mopeder och en gammal brandbil! Den här brandbilden finns normalt på Vasa bil- och motormuseum, men denna speciella dag kördes den ut till vår by för att förevisas. Nu vet jag inte från vilket år denna brandbil är, men helt klart var den ett av dagens mest intressanta fordon!


De flesta traktorer samt mopeder (alla modell äldre) finns bevarade här i byn. De kom tuffande till söndagens utställning under förmiddagen för att alla intresserade skulle få en nostalgikick från gångna tider...


Väl inne i serveringen bjöds vi alla på kaffe och en bit hembakad mockaruta (tack alla ni som bakat!). Gott och trevligt! Sedan kunde alla gå runt i den nyrenoverade föreningslokalen - även upp till vindsvåningen där historieforskarna under sommaren/hösten har renoverat upp ett jättefint utrymme för ett framtida museum.

Efter dagens flagghissning ute på gården, med valthornsfanfar 100-årsfesten till ära (en ny flaggstång hade åter sett dagens ljus för några veckor sedan), samlades vi alla inne i festsalen för att ta del av ett omväxlande och historiskt intressant program. Musik & sång varvades med information från föreningens 100-åriga historia. Vi fick ta del av många intressanta gamla foton som visades på den nyinförskaffade stora filmduken (... som täckte nästan hela scenen så att den nya sammetsblå ridån knappt syntes...). Och vet ni, i publikhavet satt två 100-åringar - alltså jämnåriga med föreningen!

 Vi fick ta del av när&hur&varför den 100-åriga föreningens grundandes. Samtidigt fick vi lära oss att redan år 1898 hade det bildats en ungdomsförening här i byn som antog namnet Ungdomens Wänner, den verkade endast i några år och somnade sedan in. För att sedan uppstå igen i augusti 1924 som en ny förening under ett annat namn, Singsby ungdomsförening. Denna 100-åriga förening har sedan genom årens upp- och nedgångar verkat i byn och föreningslokalen har alltid varit byns samlingspunkt. Det var intressant att se hur själva föreningshuset kom till, hur det byggts ut i omgångar och hur det har renoverats genom åren för att nu denna höst ha dessa fina och tidsenliga utrymmen. Det var intressant att höra vilka inriktningar föreningen och dess ungdomar har velat satsa på. Från sång- och programaftnar med julfester & "Facklan"-tidningen till att vara soldaternas samlingsplats under krigsåren, vidare till danser och idrottsutövningar med bl.a. skidspår, fotboll och olika tävlingar till bingokvällar och slutligen under de senaste åren även ha fungerat som en tillfällig dagisplats/skola och numera pidrokvällar för kortspelande "byssbor" samt att fungera som uthyrningslokal för fest- eller kursevenemang. För ett tiotal år sedan omvandlades föreningen från en uttalad ungdomsförening till en hembygdsförening för alla byns olika föreningar. 

För ca 100 år sedan bildades även en sångkör här i byn under ungdomsföreningens paraply. Denna sångkör kommer att fira sitt 100-årsjubileum nästa år eftersom den numera är fristående och har medlemmar från hela Korsholms kommun och Vasa stad. På festen sjöng kören både gamla och modernare sånger. På söndagens festtillställning uppträdde förutom byns dansbandsmusiker Yngve även byns framtid: Emma och Aron. De båda ungdomarna hade valt att uppträda med några av dagens hit-låtar (som sjöngs på engelska förstås). Mycket bra!

Festpubliken bestod av både ung som gammal och festsalen var fullsatt. När programmet var över fick jag fatt i M som bar denna folkdräkt från Norra Korsholm. M:s mormorsmor hade en gång i tiden vävt tyget till kjolen och förklädet som här syns på fotot. Denna folkdräkt är en sann klenod! 

Tack för en fin och så intressant 100-årsfest! (Och så var ett festligt veckoslut till enda för min del....).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar