torsdag 30 november 2023

Hejdå till årets vintermånad november!

 Idag på Anders-dagen säger vi tack och hejdå till en kylig och snörik november månad! Och Anders han braskar, iallafall slaskar han inte, och det innebär att om det gamla talesättet stämmer, så slaskar julen. Idag började dagen mulen med -3 grader, men så skingrades molnen och vi fick en blå himmel och då sjönk temperaturen till -8. Nu ser dom där molnen ut att öka igen och då blir det ju inte så kallt längre.... (ja, hoppas kan man att det inte slaskar över julen utan att vi får snö med någon minusgrad).

Och vilken kylig november-månad vi har haft detta år! Redan i oktober fick vi den första snön och mera snö har det kommit hela november, speciellt de senaste veckorna. Enligt ortens tidning är det 40 år sedan vi hade så här mycket snö den sista november! 

Årets november har inte bjudit på någon stabilitet ute i världen. Snarare tvärtom. Ryssland fortsätter anfalla Ukraina med många döda på båda sidor. Dessutom eskalerade Israels anfall mot norra Gaza med tusentals oskyldiga kvinnor och barn som dödats och med en ofattbar misär på ett litet landområde. Nu har vapenvila med fångutväxlingar skett den senaste veckan. Men det råder verklig ostabilitet i området, och denna osämja mellan folkgrupperna har spridit sig till demonstrationer runtom i världen. Kinas ekonomi saktar ner och idag börjar ett mycket omtalat klimatmöte i Dubai, en  av dessa oljeländer... En av de mesta klimatnegativa länderna är USA, Kina, Indien och Ryssland, de stora länderna som kunde göra mer.... Hela månaden har vi också väntat på ett vulkanutbrott på Island (nära Grindavik, som ligger nära den underbara Blue Lagoon och flygplatsen för Reykjavik), men tydligen har jordbävningarna stabiliserat sig - men säker kan man aldrig vara....  

Här i landet är den största nyheten att landet blev tvunget att stänga några, fler och sedan samtliga gränsövergångar mot Ryssland. Detta pga att asylsökande kom i mängder ledande på cyklar i den stränga kylan till landets gränsstationer. Har jag förstått rätt finns avtal mellan de båda länderna att inte släppa igenom personer som saknar papper, men nu har istället Ryssland fört asylsökande från sydligare länder till våra gräns (hybridkrig kallas det visst). Vad det nu blir av detta återstår att se. Här i närsamhället har Korsholm firat 675 år med stort kalas och flera andra begivenheter. Den här månaden har även både förkylningar och covid-infektioner spridit sig, trots det har ingen av oss insjuknat. Här har jag njutit av med varmt te och väntat ut en hel del snöoväder, vandrat kortare länkar än vanligt i november pga den myckna snön och förstås  grejat på som vanligt.

Det här var årets näst sista månad och nu blickar jag fram emot adventstid och juleljus! Välkommen december!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar