måndag 27 november 2023

Vad hände den 27.11 för x antal år sedan? Jo, det här!

 På förmiddagen satt jag och undrade vad som hände just idag på några år sedan? Hade vi snö eller barmark? Hände något annat speciellt just då? Fördelen med att blogga är ju att ha ett minne från några år tillbaka. Här kommer de senaste årens bloggposter från den 27 november eller dagarna runtikring:

På mitt privata facebook-flöde slog ett minne upp idag: Så här hade jag skrivit 27 nov 2011: "Idag har jag tänt det första adventsljuset och plockat trattkantareller....", Tänka sig, då var det en varm höst och ingen snö!

År 2012 började jag blogga och när jag kikar in i slutet av november möts jag inte heller av snö, utan det här noterade jag den 27 nov:


Så här skrev jag för 11 år sedan:"När jag kom hem från jobbet nu i kväll, kändes det lite kallare. Jodå, temperaturen visade +0,8 grader. Det är länge sedan vi har haft så här kallt. De senaste veckorna har bjudit på flera plusgrader både dag som natt." Jag noterade också att fotona var från lördagen när jag hade kört ut till Replotbron för att vandra runt där ute. Solen sken och det var ingen frost.

 

För 10 år sedan bloggade jag den 27 nov om att sambon hade kommit hem från en två veckor lång sjukhusvistelse då han hade opererats. Jag tassade kring i huset och var så glad att ha någon att ta hand om när han låg och sov på soffan. Fotot ovan knäppte jag dagen innan vid sjukhusets parkering. Och som ni ser hade vi lite snö och vacker solnedgång även det året.

 

 För nio år sedan, år 2014, bloggade jag om att vara boknörd, jag hade både köpt massor av böcker men också lånat en del på biblioteket. Dagen innan skrev jag såhär: "Onsdagen har bjudit på solsken! Det var länge sedan senast och det var som gjort för en promenad i det fina vädret.... Solen lyste på kölddimmorna i skogskanten. Det var en trolsk stämning där jag gick." Alltså rätt varmt och ingen snö det året heller!

 

 För 8 år sedan den 27 november regnade detta snötäcke bort som vi fick den 26:e. Tydligen hade vi lite blandväder under slutet av november månad det året, både snö och många plusgrader....

Den 27 november 2016 var det första advent och jag bloggade om det första adventsljuset som tändes och jag skrev om Lilla julen som vi firar i Svenskfinland. Och jag avslutade det inlägget med orden: "Låt adventstiden bli en varm famn som ger hopp om fred och samförstånd oss människor emellan". (Måste tillstå att det är ord som gäller än idag!)  I slutet av november var jag dock less på grå-vädret och längtade efter lite vit snö som skulle pigga upp oss. Så här skrev jag den 24.11.2016: " De senaste åren här vi haft lika varmt på julafton som på midsommarafton. Det har ju varit upp-och nedvända världen... men...visst var det så att årets midsommarafton var solig och varm... hmmm.... I går läste jag väderleksprognosen som Storkyros "väderprofet" Juhani Luoma har förutspått. Och i år kommer vi att få en kall jul med snö, till och med mycket snö spår han!" Och hur blev då julen 2016? Jodå, lite kylig och lite snö på marken!


Den 27 november 2017 skrev jag att jag kvällen innan hade varit på "Skymning gryning"-konsert i Vasa stadshus. Tänk att det redan gått 6 år sedan med musikalen hade premiär! Några dagar innan drog en snöstorm in över landskapet. Den 23 november skrev jag: "I morse vaknade vi till en kraftig vind och snöfall. Säsongens första snöyra var ett faktum och hela förmiddagen virvlade snön kring i vinden. Nu håller vädret på att ända sig, till midnatt väntas massor av värmegrader. Alltså blir det etter värre med regn, takdropp och hala vägar...". Efter regnet och ishalkan blev det vackert rimfrost-väder! 

 

För fem år sedan var det tyst här på bloggen den 27:e, men den 26 nov 2018 då hade jag fotat den härligaste rimfrosten - i solsken! "Jag bor i världens vackraste land!" skrev jag och fortsatte: "När solen sken och rimfrosten glittrade ikapp med alla världens mest  värdefulla diamanter. Mina diamanter var alldeles gratis (men ack, tyvärr är dom ju så förgängliga) och det gäller att njuta nu när dom glittrar...!" Vi hade lite vitt på marken det året, men inte var det mycket.
 
 
                                                           
År 2019 bloggade jag den 27.11 om min första hyreslägenhet (efter studentlyornas tid), men den 29:e då yppade jag bilder av novembermolnen som började skingras och låta himlen färgas kvälls-rosa redan där vid 3-tiden på eftermiddagen - och som ni ser på fotot ovan hade vi en del snö då också (snön hade fallit kvällen innan, den 29:e). Och rosa himmel, det hade vi ikväll också där vid 15-tiden, fast idag har vi massor av mera snö!


Den 27 nov 2020 bloggade jag om ett trevligt telefon-meddelande oss barndomsvänner emellan. Då var det pandemitider och vi satt alla hemma på var sitt ställe och kunde inte träffas. (I dag härjar fortfarande coronan,dock en "snällare" variant, och även idag har vi barndomsvänner haft kontakt, men i år bestämde vi oss för att träffas för ett gemensamt julbord om några dagar.) För tre år sedan hade vi lite snö på marken och vi hade isgator, ni vet det värsta jag vet...
 

27 november 2021 firade vi Lilla jul och då bloggade jag om snön också - men absolut inte lika mycket som idag. Jag bakade saffransbullar och vi var bjudna på mat till sambons ena syster.
 

Och så kommer vi då fram till fjolåret när 27 nov var en söndag och jag var på Stundars marknad. Och som ni ser var marken frusen och lite snöpuder kvar på marken. Sambon sjöng julsånger och A och jag gick runt på marknaden och kände, doftade, drack kaffe och fick en härlig julstämning!

Tänk så mycket det kan ändras genom åren. November är för det mesta en gråmulen månad, och dagar är korta och kortare blir dom ännu några veckor. Vissa år har vi snö - men så mycket snö som detta år har vi inte haft den senaste åren - om vi ens haft snö. 
 
Alltså för 12 år sedan plockade jag trattkantareller denna dag.... helt otänkbart denna dag!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar