Brukar ni, precis som jag, vara helt hopplöst tom
i huvudet när det är dags att sätta igång med dagens matlagning.
Dags för varm mat, men vad skall man svänga ihop?
Oftast blir det "det gamla vanliga", man orkar inte göra
något annat. Men det är ju just det att man gärna skulle
vilja pröva på något nytt. Nu hade jag tänkt berätta om vad
jag gör till vardagsmat, kanske något nytt för er (fast gammalt för mig).
Vardagsmat skall ju gå snabbt att svänga ihop. Det skall vara
gott och gärna lite hälsosamt. Och så skall det ju inte kosta
en förmögenhet.
I går var brödet slut hemma hos oss så jag beslöt baka lite bröd.
Det fick bli morotsbröd, eftersom jag hade rätt mycket morötter hemma.
Och som ni ser, jag rev inte morötterna alltför fint....
Morotsbröd
50 gr jäst (jag tog 1 påse torrjäst)
50 gr smör
5 dl vatten
1,5 tsk salt (jag tog ruususuola, ett ekologiskt
salt och dessutom lite flingsalt)
1 dl vetekli (jag använde havregryn)
1 dl solrosfrön
0,5 dl linfrön
4 del rivna morötter
3 dl grahamsmjöl
6-8 del vetemjöl (jag använde ca 6,5 dl till degen och
lite när jag bakade ut)
Smält smöret i en kastrull, fyll på med vatten och värm till 37 grader.
(Om man använder vanlig jäst rörs den ut i lite vatten först, men jag som
använder torrjäst lägger i torrjästen med mjölet). Rör ner salt, havregryn
solrosfrön och linfrön. Skala o riv morötterna och rör ner. Tillsätt
grahamsmjölet. Sist vetemjöl, som rörs ner lite i taget. Degen skall
knådas/köras så pass mycket att den släpper kanterna och känns smidig.
Låt jäsa i 30 minuter (jag jäser degen bredvid den varma ugnen).
Gör bullar eller två bröd av degen (igår gjorde jag ca 15 bullar och
en limpa). Låt jäsa ytterligare 20 minuter.
Grädda bullarna mitt i ugnen 18-20 min, i 225 grader.
Grädda limporna i undre delen av ugnen 35 min i 175 grader.
Samtidigt som jag gräddade brödet gjorde jag också en laxbit i ugnen.
Jag kryddar laxen med citronpeppar och massor av torkad dill (jag förvarar
min torkade dill i plastpåsar). Smörjer en ugnsform med lite smör
och lägger i laxen med skinnsidan uppåt, för att laxen inte skall bli torr.
Laxen är klar när skinnet lossnar (oftast brukar jag ha laxen i 200 gradig
värme men nu blev det lite annat pga brödet).
Till laxen kokade jag potatis och en kall sås gjord av gräddfil,
som jag kryddat.
Hos oss blir det mycket potatis, eftersom vi har egenodlad potatis.
Jag försöker ändå variera mig och minst en-två dagar i veckan blir det
något helt annat. Vad blev det för mat hos er idag?
Dom bröden skall jag göra, ja det är ju ungefär som jag brukar men jag vete tusan om jag har haft i morötter nångång, men det ska jag pröva, ser ju görgott ut.
SvaraRaderaOch lax är ju bara så gott, men det bli sällan vi köper det
eftersom vi har frysen full av öring, röding och sik från sommarens och höstens fiske.
Idag har jag en kluven aborgin i ugnen med olja på i 20 min,
sen tar jag ut dom och har köttfärs och ost på,
in i ugnen igen i 15 min.
Smakar lite som moussaka.
jätte gott.
Kram till dig för det är ju kramens dag idag.
Tjingelingen från Rantamor.