tisdag 13 december 2022

Lucia-firande

 Den 13 december firar vi Lucia-dagen och förvisso är det den dagen just idag. Men se här i byn firade vi Lucia redan i söndags - då när vintern var som bäst och de allra flesta var lediga! 

Idag snöar det, men den där snöstormen som härjade i södra delarna av landet igår kväll och betade sig uppåt landet under natten den har tack och lov delvis lugnat ner sig (och speciellt mycket snö har det väl inte kommit heller, inte ännu i alla fall...).

Sedan mitten av 1980-talet firas Lucia varje år här i byn. Allt börjar traditionsenligt med en vandring längs vägen igenom byn (numera vandrar man längs gång-och cykelvägen men tidigare gick man längs vägen med vägbelysningen släkt och endast med ljus och lyktor som lyse). Lucia med tärnor går först och efter följer ett stort följe av barn med föräldrar och fler och fler ansluter sig till tåget...

Väl framme vid lokaalen sattes facklorna och lyktorna ute i snön, för äntligen skulle firandet ske inne i huset detta år (inga restriktioner längre). Där inne bjöds vi på glögg och pepparkakor och Korsholmsgillet spelade och Viktoria Sten sjöng alla de kända julsångerna. En härlig adventsstämning infann sig genast!

Sedan var det dags för Lucia och hennes följe. Det finns en hel del barn här i byn och det var många som ville vara med i årets lucia-framträdandet. De hade övat in några julsånger och det lät så vackert. Salen var fullsatt, vissa fick endast ståplats i dörren...




 Efter luciaframträdandet plockades stolarna undan och golvet gjordes redo för dansen. Nu skulle här dansas de traditionsenliga gamla hederliga ringlekarna - till glädje för alla barn och alla hågade. Och som vanligt är det Britta som leder ringlekarna.

Tomtemor och tomtefar ändå från Korvatunturi kom in i värmen och satt redo för att ta emot barnens önskelistor. Om barnen ville gick det också bra att viska sina önskningar i tomtens öra så skrev han upp det i den Stora Julboken.... Och här i byn kan tomtemor och tomtefar både finska och svenska för här i byn pratas båda språken. Hela programmet gick dock helt på svenska, lucia till ära.  Det var en strid ström med barn som ibland blygt kom fram till tomteparet, de hade en bråd kväll....

Musikerna spelade och sången ljöd högt och ljudligt, golvet bågnade under dansande fötter och tomteparet satt redo. Adventssorlet fyllde hela festlokalen, så härligt! Lucia är en fin tradition och så viktigt att alla byns barn lär sig träffas vid lokaalen och fira lucia tillsammans! Lucia-firandet är även roligt för oss äldre kan jag avslöja!

 Glad Lucia till er alla som kikar in till mig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar