tisdag 20 december 2022

Julfönster och julsång

 Här i Finland finns ett julfönster som är hela landets Julfönster, alltså julfönstret med stort J. Det är det magiska Julfönstret vid Stockmans varuhus i centrum av Helsingfors (Alexandersgatan). Deras julfönster har glatt småttingar (och deras föräldrar) från generation till generation. Julfönstret som är ett fantastiskt sagofönster, är fortfarande en oskiljaktig del av julgatan och allas vår väntan på julen. Varje år dyker något nytt upp i fönstret - vad kan det vara?

Men, men alla kan ju inte besöka detta julfönster i vår huvudstad.... så vad göra då? Jo, då har vi börjat med en tradition också här i byn! Vi har också gjort ett Julfönster (märk väl med stort J här också!)!



 Redan den 1 december var det dags för byns eget Julfönster. H hade redan i slutet av november spikat upp trappor av gamla lastpallar för att alla skall ha en möjlighet att kika in igenom fönstret vid lokaalen mitt i byn. För alla vill ju kolla in tomtarna och alla de magiska julsaker som C tillsammans med sina hjälpredor har dekorerat i detta vinterlandskap!



Här finns en tomteverkstad, ett pepparkakshus, en kyrka, en ett snurrande jultivoli och mycket mycket mer! Redan första kvällen var jag ut för att kolla (rätt sent så att jag inte skulle stå i vägen för alla de nyfikna barnen, men ut skulle jag också....!).


Många har besökt byns Julfönster. När vi hade de kalla dagarna för en vecka sedan då var det svårt att kika in genom fönstret pga de frostiga fönsterrutorna... men idag är det varmare väder och nu är det fritt fram igen! 

Jag älskar traditioner och är så glad för byns magiska fönster! Julen skall fyllas med traditioner - på ett eller annat sätt!


En annan av de juligaste traditionerna här i landet är att sjunga "De vackraste julsångerna" i våra kyrkor.

På söndagskvällen var vi till vår fullsatta kyrka och sjöng för hjärtans lust de kända sångerna - och vi sjöng för världens barn. "De vackraste julsångerna" är ett evenemang för landets församlingar och som i år har ljudit för 50:e gången. Detta allsångstillfälle har erövrat finländarnas hjärtan och årligen samlas över en miljon finländare på olika håll för att sjunga tillsammans och för att via kollekten skänka en slant till världens utsatta barn. Det Finska missionssällskapet som arbetar för rättvisa och ett människovärdigt liv har genom åren via sångkvällarna fått in pengar till mat, rent vatten, utbildning och omsorg (bla psykologhjälp för krigsdrabbade barn i Syrien, för att ge ett fattigt barn i Nepal en utbildning osv, osv).

Julen är snart här - så sluta stressa, kör försiktigt och tänk med hjärtat. 

Och .... får jag önska något så är det fred. Julfred. Julfrid. Julomsorg. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar