måndag 13 december 2021

Luciatåget, tomtefar och tomtemor

 I lucka nr 13 finns Lucia. Hon som skrider fram i vintermörkret. Med ljusen i sitt hår.

Redan i går kväll firade vi Lucia här i byn, precis som traditionen bjuder. Enligt gällande pandemirestriktioner blev det sena ändringar i programmet, men det blev av! Inget mingel inomhus, inga spelemän och inga ringdanser och ingen glögg och pepparkaka. Men det blev ett långt luciatåg igenom byn och dessutom hade tomtefar och tomtemor kommit på besök och de tog emot barnens julönskningar där de satt ute i den mörka kvällen.



Här går lucia-tåget! Med en tomtenisse ridande på en häst i spetsen. Efter följde lucia och hennes tärnor, alla med facklor i händerna. Så följde byborna - och en hel del smålucior och tomtenissar. Sakta ljöd luciahymnen över bygden. Fler och fler slöt upp i tåget... (ursäkta dåliga bildkvaliteten här).


 
Alla mötte upp i mörkret ute vid lokaalin mitt i byn. Där brann marschaller och eldar. Och där satt tomtemor och tomtefar! Nu fick alla barnen gå fram och berätta om sina julönskningar och deras önskningar skrevs upp i den stora "Julönskeboken". Några barn var blyga och andra så frimodiga. Alla barnen fick godis, för tomteparet är ju så snälla. Här i byn finns många barn så tomteparet fick snällt sitta bra länge för att höra på allas önskningar (de fick också ta emot en hel del teckningar och en självskriven dikt).

Sankta Lucia, ljusklara hägring, sprid i vår vinternatt glans av din fägring.
Drömmar med vingesus under oss sia, tänd dina vita ljus, Sankta Lucia.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar