tisdag 28 december 2021

Julen 2021

Vår julhögtid detta år kan sammanfattas med tre ord: snökaos, matfrossa och jultraditioner. Jag är så tacksam för att vi har fått leva i vår julbubbla trots att corona-pandemin har funnit runtikring oss, men den har vi varit helt ovetande om - vi har umgåtts med samma gäng i alla tre juldagarna. 

Julaftonen började i ett lugnt tempo, ute föll ett lätt snöfall, som tilltog allt efter dagen led. Vi drack julkaffe och mumsade på nygräddade jultårtor på förmiddagen innan vi så bänkade oss framför tv:n för att ta del av traditionen med julfredsfirandet från Åbo.


Att julfreden utlyses i Åbo är en 700-årig tradition, för man vet att den utlystes redan på 1300-talet just vid gamla Stortorget i Åbo. Numera deltar manskör och militärmusikkåren i programmet, vilket gör att det blir ett festligt inslag i julaftonsfirandet. När julfreden är utlyst kan julen börja! Nu gällde det att få fart på mig, jag skulle ju ha med en del mat till julaftonsfirandet! För precis som traditionen bjuder samlas vi hos ena sambons systrar på julaftonen. När klockan var halv 2 startade vi bilen och det var nu snön vräkte ner.... Hela världen var vit, vägarna var oplogade och om dom plogades blev dom snabbt igenfyllda av snö. På bara några timmar fick vi 40-50 cm nysnö - ja, julaftonen bjöd verkligen på snökaos (då när alla skulle ut till sina nära och kära för att fira jul.... och tänk om tomten fick problem...)


Julaftonen firar vi hemma hos sambons syster L och i år var ingen i karantän utan i år kunde vi nästan alla fira jul tillsammans. Fyra generationer, sexton personer. Lite Kalle Anka, lite komma och fara vidare, massor av mat, många skratt....


 


Till julbordet hör skinkan, fisken, olika lådor, pajer och patéer mm. Och efterrätten är alltid  risgrynsgröt och plommonkräm med en klick vispgrädde på toppen (här fotade jag innan jag försåg mig med den vispade grädde). Vid det här laget började barnen undra var jultomten dröjde..

De två minsta tvillingpojkarna roade sig med att leka med de gamla bilarna som de numera stora tvillingpojkarna har lekt med när de var små. Men storasyster hon sprang och kikade i alla fönster... och så äntligen bankade en snöklädd tomte på fönstret, han hade svårt att hitta fram till ytterdörren för all snö.... Lyckan var ändå enorm för storasyster när hon fick dela ut alla tomtens paket, småpojkarna var inte det minsta intresserade  av de massor av paket som de fick,  de ville bara leka med småbilarna.... Åter en jul med lysande barnaögon, prassel av papper, skratt och glam!

Efteråt åkte några vidare allt medan snön vräkte ner där ute, -6 grader. Vi övriga ville ha kaffe. Och nu blev det mera gott: glöggcheesecake, jultårtor och pepparkakor. Vid det här laget var vi alla så mätta att vi nästan gäspade vid bordet - trots kaffet... När vi åkte hemåt till natten stod en del bilar i diket, vi strandande med bilen på svärmors gårdsplan, men tack och lov kom plogbilen just då och plogade upp lite extra åt oss så att vi kunde köra in bilen till vår gård. Och det snöade och snöade....

Den sena julaftonskvällen firade vi hemma, så mätta och belåtna.

När juldagsmorgonen ljusnade försökte vi öppna dörren och kika ut. Snöfallet hade upphört men snön låg djup där ute.  Dags att skotta snö...



Sambon tog till traktorn medan jag tog skyffeln och skottade fram vägar och fram till alla dörrar. Och plötsligt såg det inte så farligt ut längre på snöfronten.

Juldagen är den dag när vi tar det jullugnt, Nu åker vi ut till systern för att äta upp resterna från gårdagen. Nu sitter vi åter länge vid matbordet och flamsar bort några timmar. Till kvällen blev det julkonsert i tv:n istället för konsert live.



Jul annandag var det matkalas hemma hos oss, precis som traditionen påbjuder det också. I år bjöds på fisktema och kaffe med lite smått och gott som efterrätt. (Förra året var annandagsfirandet inhiberat pga att vi alla då var ovaccinerade - och i år kunde inte heller fler än dom som ingick i julbubblan delta, tyvärr.)


 
Julen avslutades med mys framför kakelugnen och i julljusens sken.

Jag är så tacksam för all trevlig samvaro som vi fått ta del av denna julhögtid. Vi har hållit julbubblan och vi har hitintills alla varit friska! Ändå som en mjuk kudde kring hjärtat över dessa vintriga juldagar.

Julen i mitt hjärta! God fortsättning alla ni som kikar in hos mig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar