måndag 26 april 2021

Kommer ni ihåg vad som hände för 35 år sedan?

 Kommer ni ihåg vad ni gjorde den 26 april 1986? Och alla ni som inte var födda då, vet ni vad som hände just det datumet och vad som utspelade sig flera dagar efteråt? 

Om jag säger Tjernobyl, då vet troligtvis alla vad som hände.

Tjernobylkatastrofen berodde på ett haveri i staden Tjernobyls närliggande kärnkraftverk vilket ledde till att radioaktiva ämnen spreds över hela Europa. De sovjetiska myndigheterna bekräftade först efter två dagar att en explosion hade inträffat i en av kärnkraftverkets reaktorer (Tjernobyl ligger strax norr om staden Kiev, hör idag till Ukraina) och då hade det radioaktiva molnet redan svept in Norden.....

Jag kommer så väl ihåg vad jag gjorde för exakt 35 år sedan. Jag var på jobbresa på Åland, där var så vårligt vackert att det nästan gjorde ont. Jag minns blåsippor, vitsippor och gullvivor som blommade av hjärtans lust ute i naturen och i folks trädgårdar lyste röda tulpaner och blå pärlhyacinter!  På hemresan hörde vi om katastrofen och alla blev naturligtvis mycket rädda. Vindarna hade fört det radioaktiva molnen mot nordväst, över Åland mot Österbotten... Tjernobylolyckan var en katastrof för alla dom som bodde nära kärnkraftverket men också för oss här upp i norr. En dag som denna sänder jag en liten tanke till en av mina FB-vänner som var mitt i händelsernas centrum, men som idag bor i här i vår by.

Idag, 35 år efter Tjernobylkatastrofen börjar solen kika fram och vinden avta. Snön börjar smälta på soliga ställen och det är lite vår i luften trots att termometern endast visar +4,3 grader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar