söndag 25 april 2021

Baka en kardemummakaka utan ägg

 Snön ligger på marken och nordanvinden blåser, men det har blivit bättre för det har slutat snöa och den värsta stormen har bedarrat trots att nordanvinden fortsättningsvis är mycket kall - och idag bjuds vi på  hela +2 grader! Nej, inte är det något vårväder idag heller!

Så jag tänkte tipsa om en kaka som jag brukar baka när jag inte har ägg hemma och när jag behöver lite "stadigare" kaffebröd med kardemummasmak. Varsågoda, här kommer receptet på min Kardemummakaka, en blandning mellan vetebröd och sockerkaka som går lätt att baka.  Kan läggas i frysen för att sedan tas fram när man tex får oväntade gäster (= när pandemin är över).

                   KARDEMUMMAKAKA                           

                     6 dl vetemjöl, 2,5 tsk bakpulver, 2 dl strösocker, 2 tsk mald kardemumma,                                                                   100 gr smält smör och 2 dl mjölk 

                                            Garnering: pärlsocker

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop alla de torra ingredienserna  och tillsätt därefter det smälta smöret och mjölken och rör ihop allt till en jämn deg. Häll degen i en avlång brödform (ca 1,5 l) och strö över pärlsocker. Grädda kakan i mitten av ugnen i 35-40 minuter. Täck ev kakan i slutet av gräddningen (vilket jag inte gjorde i går, så kakan blev mer brun än den annars brukar bli).

 Igår var det bakdag här hos mig. Förutom kardemummakakan ovan bakade jag även en del andra kakor, för nu har jag faktiskt ägg i överflöd. Våra ankfröknar ser till att den saken är ordnad! 

Och till sist kommer jag att visa några foton av vinter-eländet, inte är det roligt när det borde vara vår....

Byvägen som går förbi vårt hus är inte upplogad (bilarnas underrede har skrapat i mittsträngen av snö... fast snön är ju blöt och mjuk...).

Gråmulet och blåsigt idag. Jag tänkte på de stackars lärkorna ute på den öppna slätten som ligger på sina ägg...

Mina krokusar ser allt lite halvvissna ut, men de kommer att klara sig. Vi hoppas på sol om några dagar och då kanske snön smälter....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar