måndag 30 september 2024

Tack och adjö September år 2024!

 Idag tackar jag för en fin september månad och säger adjö för detta år! Årets september har varit otroligt vacker och varm fram till sista veckan när det blev lite kyligare och regnigare. Månaden avslutas dock med soliga dagar med en blå himmel - och med nattfrost! De två senaste nätterna har vi haft minusgrader och det känns att hösten knackar på.

September har varit lugn och stillsam för egen del. Jag har inte gjort några stordåd denna månad, men jag har kokat massor av äppelsaft och bakar otaliga äppelpajer! Vilket äppelår vi har haft! Jag har varit ut på en hel del vandringar i vackra miljöer, med eller utan kamera, och så har jag tillbringat dagar och kvällar ute vid vårt sommarparadis, eftersom det varit så vackert väder!

En gång har vi ätit ute på restaurang denna månad, annars har jag dagligen stått vid den egna spisen här hemma eller ute vid villan och fixat till jättegoda maträtter av skogens svamp och trädgårdens alla grönsaker - och så en äppelpaj på det... Och så har jag de senaste dagarna glatt mig åt att vårt hus numera har bergvärme - nästan så jag glömt bort hur det känns att inte ideligen behöva fylla på mera ved i värmepannan nere i källaren för att få varmvatten eller värme i huset... Alltså vilken lyx när kvällskylan kommer krypande! 

Här i landet och ute i välden har det varit massor av strul. Den finländska rörelsen Elokapina och den rikssvenska gruppen Återställ Våtmarker har sprutat rödfärg på Riksdagshusets pelare i Helsingfors. En mycket förkastlig handling som kommer att kosta massor att reparera, men uppmärksamhet fick de ju... Vår finländska president Alexander Stubb har hållit sitt första anförande i FN, alltid något. Landets försvar har meddelat att en Nato-bas kommer att installeras i S:t Michel. Och i övrigt har politikerna käbblat på som vanligt och ett visst regeringsparti har gjort bort sig igen.... Vårt Välfärdsområde har gått ut med sina sparplaner för området och de föreslår att de äldre får ta smällen ännu en gång (det har varit demonstrationer, men beslutet är ännu inte fattat).... Jaja, inte roligt att bli äldre i världens lyckligaste land!

Ute i stora världen har det varit mer oroligt än tidigare. Krigshandlingarna i Mellan östern har eskalerat och nu bombar Israel mera frenetiskt Hizbollah-fästen i Libanon  och under gårdagen även i Jemen - nästan så man slutat rapportera om Gaza- området... Och kriget mellan Ryssland och Ukraina fortsätter med mer elände, fler bomber och fler döda. Brics-länderna (Ryssland, Kina, Indien, Sydafrika, Egypten, Iran, Förenade Arabemiraten, Etiopien och Brasilien) har hållit möte i Ryssland och Putin har i sitt tal sagt att "tillsammans försvarar vi principerna för en rättvis och demokratisk världsordning som baserar sig på internationella lagar, suveränitet och jämlikhet". Och i USA har presidentkandidat Trump utsatts för ytterligare ett mordförsök... Jaja, denna världen och denna förstörelse, allt bara fortsätter.

Tänk vilken tur jag har som har fått leva i min lilla trygga del av världen! Jag har fått bada bastu ute vid havsfjärden när solen har sänkt sig och sedan har jag fått åka hem igen - till ett varmt och tryggt hem! Sådant är värt mer än all världens guld och prakt & makt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar