måndag 9 september 2024

Äppelkaka som går bra att frysa!

 Tänk er så där i mitten av januari, när nordvindarna viner kring husknutarna och det är mörkt och halt ute på vägarna. Tänk er sedan den glädjen som infinner sig när ni öppnar frysen och hittar höstens nedfrysta äppelkakor (som vi vet kommer passa perfekt till förmiddagskaffet )!

Detta år är ett Äppel-år, då passar det bra att göra äppelkakor i långpanna som går bra att frysa!

Här ovan en hel plåt med varm äppelkaka, som jag nu låter kallna. Sedan skär jag den i lämpliga bitar och lägger sedan i påsar för att frysa ner. Ett tips: man kan göra fina rader av äppelklyftor (det har jag inte gjort idag, men jag lovar det går det också!). Här kommer i alla fall receptet om någon annan än jag har för mycket äpplen denna höst:

Blanda 4 tsk kanel och 4 msk strösocker i en påse. Skala och kärna ca 7 st äpplen och skär i klyftor. Lägg äppelklyftorna i påsen och blanda om.

Vispa 4 ägg och 4 dl strösocker pösigt. Blanda 5,5 dl vetemjöl och 4 tsk bakpulver och rör ner samtidigt som 100 gr smält smör och 2 dl mjölk. Lägg i långpanna 30 x 40 cm och stick ner äppelklyftorna i smeten. Se till att lägg allt socker o kanel från påsen över kakan. Grädda i 200 grader i ca 25 min.

Så nu vet ni vad vi mumsar på under vintern....

Idag fick det också bli min enklaste äppelpaj till efterrätt (så nu vet ni också vad vi mumsar på idag...). Har bakat massor av pajer de senaste veckorna, vad gör man inte för att ta hand om alla äpplen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar