fredag 6 september 2024

Septembersommar!

 Vi är inne i höstmånaden september - men sommaren har kommit tillbaka! Med värme och klarblå himmel! Nu skall jag verkligen njuta av det vackra vädret!

 Redan på onsdagen visade sig solen från sin allra bästa sida och värmen var påslagen redan från förmiddagen. Eftersom mannen i huset har jobb nästan varje dag denna vecka bestämde jag mig för att åka ut till vårt sommarparadis alldeles ensam. 

Där ute var det vindstilla (eller så vindstilla som det nu brukar vara ute vid havet) och jag tänkte på mina fd arbetskamrater som var ute på en båtresa. Jag hade valt att inte åka med detta år och det kändes bra att jag stannat hemmavid eftersom jag inte mår 100. Och jag njöt av vädret ute på vår egna brygga istället för ute på havet långt borta....

Jag satte mig i campingstolen ute på verandan. Jag kisade mot solen och undrade om jag ville ha en kopp kaffe eller...? Nej, jag hade ju en flaska lemonad från våren som aldrig öppnats - nu var det dags! Så där satt jag i allsköns ro ute i naturen och drack gul Jaffa och kisade mot den klarblåa himlen. Jag satt en lång, lång stund. Men så tog jag tag i dagen och började röja bort lite av sommarens sly som växt extrem mycket runt husen denna sommar. Jag jobbade en halv timme och så tog jag en halv timmes paus och jobbade en halv timme och pausade en halv timme och ...


När jag satt i min stol och tittade runt mig såg jag att hösten börjar närma sig - ohjälpligt... Björkarnas löv börjar ändra färg och rönnens bär är många och röda. Nej, dags att jobba lite till.... Fast det här med att röja sly och fixa kring husen ute på en naturtomt det tar ju sin tid och det finns hur mycket som helst att greppa tag i...


När det blev kväll åkte jag hemåt. 


När solen hade gått till vila drev dimmorna in över slätten. Det blev mörkt och vägbelysningen tändes. Joodå, hösten är här.

Och så i går morse låg dimman ännu kvar över slätten där runt kl 9:30. Suck! Daggen låg i gräset nästan hela dagen, så jodå det märks att hösten är här. Men dimman försvann och den blå himlen och det varma vädret behagade visa sig igen. Till kvällen gick jag på en promenad runt byn.

Jag ville ju kolla den nya flaggstången som rests vid hembygdshuset under dagen. En 11 meter hög flaggstång stod där ståtlig och grann lämpligt till hembygds-/fd ungdomsföreningens 100-års jubileum.

Flaggstången har gjutits ner i marken i en cementring och ovanpå ligger en av byns gamla kvarnstenar. Vackert så det förslår! Kvarnstenen härstammar från en av de väderkvarnar som tidigare fanns i byn.

Väderkvarnarna stod på andra sidan vägen (mittemot föreningshuset) och var i flitig användning under 1800-talet. Numera finns en miniatyrväderkvarn rest uppe på kullen (numera mitt bland träden) där kvarnarna stått en gång i tiden. Och visst står den också på en gammal kvarnsten!

Idag fredag visar sig solen och det ser ut att bli september månads varmaste dag! Helt klart en favoritdag och det får bli en dag med mera slyröjning... och verandahäng ute vid vårt sommarparadis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar