fredag 20 september 2024

Skådespelet på Söderfjärden

 Varje höst samlas tranor och andra flyttfåglar på den vida Söderfjärden innan de slutligen tar beslutet att flytta söderöver inför vintern. Och varje höst åker vi ut en kväll för att förundras över skådespelet när fåglarna flyger ut till havet inför natten. Detta är ett av naturens verkliga underverk. Ett naturens skådespel. När gamla och unga tranor gemensamt samlas, äter upp sig, samspråkar.....

Igår hade vi en härlig dag med klarblå himmel och till kvällen vid pass 19-tiden vandrade jag upp i fågeltornet där mitt på Söderfjärden. Först såg jag inga fåglar där nära, en av bönderna plogade visst sina åkrar. Men så tittade jag lågt bort mot skogen i sydost och där såg jag massor av tranor och vita svanar.

Solen gjorde sig redo att ta adjö av denna torsdag och det var då jag hörde de första tranorna som trumpetande. "Redo för kvällsavfärd mot havet!" härmed meddelad!



Och visst började de första flockarna av tranor ge sig iväg söderöver.... Men jag stod ju så långt borta så de var endast som små prickar mot den gulfärgade himlen.


Men det var fler tranor som lättade och flög i plogar ut mot kusten, och nu kunde jag spana in dom på närmare håll. Fåglarna färgades rosa i solnedgången.




Där stod jag och såg då tusentals tranor kom flygande i små eller stora grupper. Och det kom fler och fler fåglar....!

Där kom en stor flock....


... och där kom en flock.... och ännu en .... och ännu.....

Nu kom flockar av tranor både till höger och till vänster. De trumpetade och plötsligt blev det färre fåglar där ute på fälten....

När jag åkte hemåt var det ganska lugnt ute på åkrarna, endast några tranor gick ännu omkring. Solen hade tagit adjö och färgat himlen vackert blå och rosa, snart skulle skymningen sänka sig även över Söderfjärden. 

Detta naturens underverk utspelar sig varje kväll den här tiden på året. Och nu hade jag dokumenterat årets "de-tusen-tranornas-kväll" i mitt hjärta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar