tisdag 27 juni 2023

Glass vid Klemetsgårdarna i Kerklax

 Söndagens bilutflykt avslutades med glass vid Klemetsgårdarna i Kerklax/Maxmo. Sommarens första lösglass blev en gammaldags vanilj, som föll mig i smaken denna varma dag!

Klemetsgårdarna ligger alldeles intill Riksväg 8 i Vörå, Kerklax.  De kännspaka röda gårdarna ligger på rad uppe på en sydsluttning och där finns både museum, café och en vandringsled. 

Redan på 1000-talet var området befolkat. På 1500/1600-talet fick området fast bosättning (man övergick från att vara jägare och samlare till att vara permanent bofasta bönder och fiskare).  Platsen fick namnet Klemets efter den kyrka som byggdes i närheten och som var tillägnad helgonet St Clemens. Under Stora ofredens tidevarv runt år 1714 skedde ryska plundringar och våldsdåd i hela Österbotten och även i Kerklax, varför människorna flydde från gårdarna till Sverige. 

År 1729 köpte svensken Johan Eriksson från Västerbotten hemmanet och blev stamfader här. Eftersom hemmanet hette Klemets valde han att byta efternamn från Eriksson till Klemets, han hade 23 barn. Det var denne Johan som började bygga dessa tre gårdar som idag utgör gårdsgruppen Klemetsgårdarna. Gården i mitten byggde han på 1730-talet och i denna byggnad finns idag ett café.



Från 1700-talet till år 1970-talet bodde många generationer här och de livnärde sig på jordbruket. Numera är Klemetsgårdarna ett hembygdsmuseum och drivs av bla Maxmo hembygdsförening.


Medan jag åt min glass kikade jag även in i de två andra bostadshusen och det var som att förflytta sig tillbaka i tiden! På området finns även uthus, bodar och bl.a. en mopedutställning. 

Klemetsgårdarna är en unik miljö, väl värt ett besök.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar