tisdag 7 september 2021

Äppeltider

 I dag har jag gjort både äppelmos och äppelsaft. Hela huset har doftat höstligt hemtrevligt. 

Det gjorde det i går och i förrgår också. Det är så att i år har jag verkligen tagit hand om en hel del av årets äppleskörd. Jag har gjort äppelpajer, äppelkakor, torkade äpplen, äppelmos och äppelsaft. Jag känner att jag verkligen räknat in en hel hög med husmorspoäng denna höst (och frysen är proppfylld - redan innan älgjakten har börjat....)

I år har jag valt att inte åka till något av traktens musterier, jag har gjort egen äppelsaft i min Saft-maja. Jag bitar enkelt ner äpplena med skal och kärnhus och sedan ångkokar jag ur saften och tappar upp på flaskor eller i tomma urtvättade mjölkförpackningar. 

Äppelmoset kokar jag i en stor kastrull. En skvätt vatten i botten av kastrullen och så läggar jag i de skivade fruktbitarna, lite lite socker och kanel, så får allt koka tills bitarna är mjuka och finfördelade (det går snabbt, jag mosar med en mortel om det behövs).

 
 Nästan varje dag denna höst har vi äppelpaj på bordet. Här bjuder jag på mitt recept på enkel äppelpaj: 
Skala äpplena och skiva ner äppelbitar (inte kärnhuset) i en smord ugnsform. Strö över lite socker och kanel, rör om. Häll över havregryn som ett lock över äpplena, strö över lite socker, skiva över kylskåpskallt smör. Grädda mitt i ugnen i ca 200 gr tills ytan är gyllenbrun.
Mums med glass, vispgrädde, vaniljsås eller kall mjölk!
 
  Äppeltider är fina tider!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar