måndag 13 september 2021

En stadsdag på under en timme!

 På förmiddagen bestämde jag mig för att idag skulle jag göra en stadsdag. Jag har egentligen inte besökt staden sedan corona-pandemin bröt ut. Visst, jag har besökt sjukhuset, tandläkaren och promenerat ute på gatorna någon gång, men aldrig varit på shopping så att säga. 

Denna septembermåndag bjöd på sol och kyliga kalla vindar. Det var inte speciellt mycket folk i farten inne i centrum av staden, många arbetar fortsättningsvis på distans. På torget var det ingen kommers denna småkyliga dag.

Men det var mycket bilar överallt, så jag parkerade nere vid hovrättsstranden. Därifrån är det inte långt att gå in till torget.

Jag hade förväntat mig att lönnalléerna skulle lysa i rött och gult, men endast ett enda träd hade bytt färg. De flesta träden stod ännu gröna (ingen frost ännu). 

Staden hade detta år satsat på en sommargågata och längs detta promenadstråk (som egentligen är en gata) fanns många ute-caféer. Denna höstmåndag var det förmiddagsskugga och helt öde vid ute-caféerna, men sommartid hade det säkert varit fullt med turister o stadsbor som suttit och avnjutit en kaffe här. Det som jag annars lade märke till var att det poppat upp mängder av nya caféer och snabbmatställen överallt i staden. Om det tidigare funnits fem caféer i centrum fanns nu minst 35!

Här i hörnhuset ett nytt café (där tidigare funnits ett apotek). Jag valde att gå förbi alla lockande serveringsställen. Är man mätt och kaffedrucken så är man...


Jag började med att gå till torget mitt inne i staden. Runt torget finns också flera gallerior som jag tänkte besöka. Jag behövde köpa en mössa som absolut måste hålla tätt om öronen (avskyr när det piper in blåst...). Så var skulle jag börja?

Jag börjar med Rewell Center! Här snurrade en hel drös med gula löv framför en av ingångarna. Inne i centret hade det poppat upp en del nya butiker och en hel del hade satt lapp på luckan. Jag besökte bokhandeln här inne och kom ut med fem böcker (en gratis), så nu är hösten räddad! Dessutom fann jag en mössa på HM som gick igenom kriterierna och dessutom inte var speciellt dyr. På Clas Olsons hittade jag några lampor och en bunt med strumpor att muta sambon med...

Jag korsade esplanaden och det var fortfarande rätt lugnt ute på stadens gator. I Vasaesplanadens gathörn hade Intersport slutförsäljning och kraftig rea. Fast där gjorde jag inga fynd...

Naturligtvis gick jag en sväng via Saluhallen och alla förföriska matdofterna där inne. Tyvärr fanns det numera flera tomma lokaler/försäljningsställen och jag gick och hoppades att nya affärsidkare snart dyker upp - för Saluhallen är en pärla! Nu hade i alla fall lunchställena börjat fyllas med de första hungriga matgästerna så det började bli lite mera liv och rörelse.

En sista galleria hann jag också med, nämligen Espen. När jag åkte upp med rulltrapporna tänkte jag att det var ofantligt länge sedan jag åkte så mycket rulltrappor som denna förmiddag! Inne i affärerna var det rätt folktomt denna måndag, är det pandemitider så är det. Ändå måste jag ge en eloge till alla inne i affärerna, alla bar ansiktsmask! Både kunder och biträden. 



Så var jag ute på torget igen och där ute flödade solen och nordan blåste. Nu hade jag varit 45 minuter ute på shopping och jag bara kände att nu får det räcka! Jag hade fått min mössa och dessutom en hel hög med böcker! Nu ville jag bara åka hem!


Jag vandrade ner mot hovrätten där jag hade bilen parkerad. Vet ni att Vasa hovrätt grundades år 1776 av Gustav III (eller egentligen skrev kungen ett brev om saken år 1775, men saken stadfästes i Stockholm först ett år senare). Efter att Vasa stad brann den 3 augusti 1852 byggdes den nya staden närmare kusten och nu byggde man också en ny hovrättsbyggnad. Denna tegelbyggnad ritad av Setterberg är från år 1862.

Så åkte jag raka vägen hem! Inte fullt en timme i staden - och jag ville ut till landet igen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar