fredag 3 september 2021

Plommon

 Häromdagen kom ett meddelande från en av mina barndomsvänner. Hon meddelade att de hade plommon i överflöd och att det gick bra att komma och plocka bort lite från deras träd. "Plommon, så gott!" tänkte jag och bestämde mig för att hämta hem en laddning!


Där fanns två träd som dignade av blå plommon!


Så där plockade jag söta och saftiga plommon, de nästan föll av grenarna så mogna var de. Ett och annat plommon hamnade väl i munnen också... Såå goda! Tack A för alla dessa fantastiska bär!😋

Väl hemma igen började jag fundera vad jag skulle göra med alla plommonen. Efter att ha ätit en del och lagt några i en fruktskål bestämde jag mig för att frysa ner en del. Jag lade ca 20 st i små fryspåsar. Man kan tydligen frysa ner färska plommon utan att varken kärna ur eller ta bort skalet (har ju inte provat själv innan, så hoppas det fungerar). Man kan tydligen plocka fram de frysta bären och lägga i kallt vatten så går skalet lätt att ta bort. Så nu har jag ett flertal små påsar i frysen som kan tas fram vid behov i vinter!

 De flesta plommonen kärnade jag dock ur för att göra till plommonmarmelad. Jag kokade upp de urkärnade plommonen (med skalet på) i en skvätt vatten och lät det koka rätt länge så att skalen mjuknade in i saften, sedan satt jag i socker och en gnutta konserveringsmedel och lade upp på burk (efter att man satt i socker mjuknar inte skalen längre, så det gäller att sätta i sockret det sista man gör). Nu har jag en laddning plommonmarmelad redo för vinterns våffelkalas och ostbrickor!

Tack ännu en gång för plommonen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar