söndag 26 september 2021

Kvällens tranor på Söderfjärden

 Varje vår och höst samlas flyttfåglarna på Söderfjärden (på den stora slätten utanför Vasa). De samlas här på sin färd antingen norröver eller söderöver. Här på Söderfjärdens åkrar äter de upp sig och vilar inför den kommande flytten. Varje höst brukar jag besöka detta skådespel med fåglar som samlas just här. 

Igår kväll styrde vi bilen ut till fåglarnas rastplats för att se det mäktiga skådespelet när tusentals och åter tusentals tranor lyfter och flyger ut mot havet för natten. Det är verkligen ett mäktigt skådespel och tranornas trumpetande hörs vida omkring. Nu varnar jag för många foton!


 När vi styrde ut mot Meteorian, som ligger mitt på den stora slätten (som för för miljontals år sedan bildats av ett meteoritnedslag, som legat under vatten och som sedan dikats ut och idag utgör en stor, rund slätt med prima jordbruksmark) kom hundratalet tranor i olika formationer flygande. Kvällen var mulen men just när vi kom tittade en av de sista solstrålarna fram igenom molnen.




När den första stora hopen med fåglar styrt västeröver (mot havet) kom fler och fler "plogar" flygandes. Vi parkerade bilden och gick runt ute på slätten för att se på denna otroliga naturupplevelse.

Här träffade den absolut sista solstrålen en åker med ett 50-tal svanar, jag bestämde mig för att gå närmare...



Medan jag stod och fotade svanarna kom fler och fler formationer med tranor flygande. De kom som pulserande hjärtslag. Flock efter flock.

Det var svårt att hinna fota, vissa kom utanför bild...



Minst lika spektakulärt som tranflockana var också molnen som bytte skepnad hela tiden. 




Tranornas musik ljöd över slätten. Mest var det olika former av trumpeter som ljöd. Ljudet följde flock efter flock. 

Jag gick tillbaka till bilparkeringen. Det var rätt många fågelintresserade som var ute denna lördagskväll, bilar kom och for...



Tranor kom och for de också....

Många besökare hade sökt sig upp i fågeltornet. Vi stod nere på marken och blickade uppåt.



.


Skymningen började falla och ännu kom tranor flygande, men nu hade flockarna blivit mindre. Så vi bestämde oss för att söka oss vidare.

En vacker vy mot den ensamma vindmöllan.

Ännu stannar tranorna någon dag ute på Söderfjärden, men snart söker de sig söderöver. Kanske till Egyptens stränder?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar