tisdag 15 juni 2021

När växterna tar över trädgården...

 Igår, innan kvällen och nattens myckna regnande och storm (jo, en riktig sommarstorm bjöds vi på med 20 m/sek i byarna, vilket är ovanligt sommartid), åkte vi iväg till mitt barndomshem för att klippa gräset. På plats kunde jag konstatera att här har snart blommor och buskar tagit över.... Det finns blommor från rabatterna som har spridit sig mer och mer för varje år och nu blommar det runt träd och bärbuskar, ja överallt där vi inte klipper gräset. Växtriket har tagit överhanden, men vackert så!

Den intensivt röda vallmon blommade "hejvillt" under det stora gamla äppelträdet. 

Under trädet blommar också den blå aklejan. För just aklejorna har verkligen spridit sig i hela trädgården. En växt som är en av mina favoriter!

Den rosa aklejan som funnits i så många decennier i trädgården har numera blivit vit och finns precis överallt... Den är så vacker tycker jag och denna sommar har den frodats väldeliga.


Den storblommiga blåklinten trivs i trädgården och blommar överdådigt och länge lite överallt...

Jätteramsen är storståtlig hela sommaren även när den blommat ut. I den gamla blomrabatten växer också lupiner, men de försöker jag numera utrota (innan den helt övertar trädgården).

Så har vi bergenian med de stora bladen som blommar vackert varje försommar,  och här i skuggan av träden blommar det rikligt ännu. I bakgrunden stora bestånd av plymspirea som också snart börjar blomma. Både bergenian och plymspirean breder gärna ut sig om den får möjlighet.


I barndomshemmets trädgård får även vilda växter plats och en av dessa - som jag tycker mycket om - är humleblomstren. De har efter många år bildat vackra "buskar" vid yttertrappan. 

Numera klipper vi inte gräsmattan mot skogen, där vajar numera stora bestånd av hallonsnår tillsammans med hundlokor.


 Vid gården finns också ett stort buskage med Finlands vita ros (som ännu bara hade knoppar) och dessutom breder svartvinbärsbuskar ut sig mer och mer för varje år. Och det ser ut att bli ett bra vinbärs-år denna sommar, skall ni veta!

 När vi hade klippt gräset och ätit varsin medhavd smörgås åkte vi hemåt innan regnmolnen drev in. Det känns bra att ha fixat gräsmattan även denna vecka innan den gröna växtligheten helt tar överhanden. För regnet har åter hämtat mera växtkraft till denna trädgård. Och idag lyser solen🌞!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar