onsdag 25 november 2015

Anita vet hur vi skall välja kött

Jag har ju haft den fina förmånen att lära känna en hel del
intressanta människor när jag har gjort mina tidningsintervjuer. En av dessa
verkligt intressanta kvinnor jag har träffat är Anita Storm. Sedan februari i år jobbar
hon som ekologirådgivare vid Marthaförbundet. Anita är i grunden biolog. Hon
är genuint intresserad av gamla hantverk och hon brinner för att ta till vara
allt från både djur- och växtriket. Anita är en naturmänniska och hon
har vidareutbildat sig inom flera spännande områden. Hon kan det här med örter,
att slakta, garva djur- och fiskskinn, ta hand om kött och växter i matlagningen, '
göra saker av ben, tarmar och djurfett.... hon kan traditionell matkultur. Osv, osv. 
I går kväll skulle hon hålla föredrag för byns Marthaförening och jag
beslöt mig för att gå och lyssna på hennes föredrag "Hur välja kött".


Anita berättade kunnigt om kött och hanteringen av kött utifrån konsumentens
synvinkel den här kvällen. Men hon berättade också att nästa kväll
skulle hon hålla kurs för ett älgjaktlag och om några dagar skulle hon
till Helsingfors och lära en grupp marthor stycka ett riktigt lamm....


Men vi hade inget djur som skulle styckas, vi behövde endast se djuren
på bild (ursäkta Anita att du fick lite text på näsan på den här bilden...)
Det var allt igenom ett intressant föredrag. Vi fick lära oss vad de olika köttbitarna
kommer ifrån och hur de skall tillredas. Vi lärde oss hur vi skulle titta på köttbiten
i affären, hur man ser om djuret varit stressat när det avlivats. Hur vi skall 
frysa in och tina köttet före tillagningen. Vi lärde oss att allt
kött som säljs i butiken inte är inhemskt och att det viktigaste av allt
ändå är att köpa bra kött -  istället för att köpa ofta.
"Det är dumt att släpa hem mer än man äter upp".


Tack marthor för att jag också fick delta i er träff!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar