Oj, idag har det varit en låång arbetsdag. Det blev en
tolvtimmarsdag, med en halvtimmes paus för lite lunch.
Och inte vilken lunch som helst! Nej, det blev plättar
med jordgubbssylt och vispgrädde. Så otroligt gott!
Och så otroligt ohälsosamt!
Nu skall jag bara krypa upp i soffhörnan och slötitta på tv.
Så skönt att det är fredag i morgon. Det har liksom varit en lång arbetsvecka.
Man är ju som inte riktigt van....
Vacker bild av frosten ,här sitter jag med ben i högläge ,knät är ganska svullet på kvällarna ,min fot är blå på insidan av att blodet runnit ner nu .Jag hoppas det blir bra ,min mamma är sämre i skick igen ,så vad kan man säga hoppas på det bästa ,ha det ,Nette
SvaraRaderaSå fin bild!
SvaraRaderaVi åt våfflor med sylt och grädde häromdagen och jag kände precis som du efteråt...sååå gott men ack sååå ohälsosamt...hihih..
Sv:
Här kommer recept på brödet
25 gr jäst för matbröd
5 dl rumsvarmt vatten
2 tsk salt
ca 11 dl vetemjöl special
rör ner jästen i det rumsvarma vattnet till det är helt upplöst
tillsätt salt och mjöl och arbeta degen blank och smidig
täck degen med bakduk och låt vila i 2 timmar
stjälp upp den på mjölat bord och dela den i så många bitar du vill ha, jag tog 2 bitar, jag la dessa i formar, i recepetet står det 8 bitar
jäs igen ca 35-40 minuter
sätt ugnen på 250 gr
pensla de färdigjästa bröden med lätt uppvispat ägg
grädda i mitten på ugnen i 8-10 min för de 8 bitarna, jag gräddar mina stora bröd i 200 gr och längre tid tills jag tycker de har rätt färg. (mindre bröd = högre värme och kortare gräddningstid)
Detta recept har jag som ett grundrecept, jag varierar storleken och gräddningstiden efter behag, jag varierar också smakerna. Ibland blandar jag i oliver i degen, ibland som nu, solrosfrö o pumpakärnor, eller linfrö, ibland riven ost i och på degbitarna, jaa detta recept kan man leka och laborera med hur mycket man vill. Det är egentligen ett baguett-recept så brödet blir lite tungt och saftigt. Men testa det är enkelt och roligt och man behöver inte så många ingredienser, det är gott med bara mjöl, salt, vatten och jäst också :)
Ha de gott vännen
Ann-Louisekram