lördag 31 augusti 2024

Vi tackar augusti månad med villa-avslutning!

 Så skriver vi 31 augusti och det är dags att ta farväl av ännu en av 2024 års månader. Och detta år tar vi farväl av augusti genom att fira vår villa-avslutning! Naturen gör sig redo för hösten och vi försöker förstå att den ljusa sommaren snart, ja om några timmar, är förbi.

Det har varit en fin månad med rätt goda temperaturer. Detta år har vi ju förärats med mycket bär och äpplen. Och massor av kantareller förstås! En härlig månad att röra sig ute i naturen! Nu är mina förråd fyllda med allsköns läckerheter! Ännu ryms kanske lite mera lingon i någon burk, men frysen börjar bli full....

Vädret har förstås också bjudit på en hel del regn och regnskurar och nu de sista dagarna har åskan levt rövare. Men solen har ju också visat sig, så det har varit en månad med en blandning av sött och salt.

Vi har mest stannat hemmavid denna månad, ibland har vi ju förstås åkt ut till vårt sommarparadis, men inte så särdeles ofta. Fast visst har vi hunnit med en hel del trevligheter också som jag ännu inte har berättat om. Vi har dock skippat några av tidigare års givna upplevelser (Konstens natt-firande i Vasa och den stora Juthbacka marknaden i Nykarleby). 

I mitt lilla växthus har skörden av tomater mognat i olika klara färger denna månad och det blir ju mycket grönsaker från den egna täppan så här i augusti.


Ute i stora världen fortsätter krigsskramlet Ryssland/Ukraina (nu har ukrainarna gått in i Ryssland, så att även de skall få smaka på otrygghetens medicin, medan ryssarna fortsätter skicka sina missiler och drönare över Ukraina med oförminskad styrka) och i Mellanöstern har krigshetsen ökat med fler inblandade parter. Nu sprider sig polio bland barnen i Gaza, så nu skulle det tydligen bli eldupphör några dagar för att WHO skall kunna vaccinera barnen. I nyhetssändningarna har vi också fått många uppdateringar om det amerikanska presidentvalsspektaklet. Och så har vi fått ta del av dessa otaliga skjutningar och bombningar i grannlandet Sverige - nu börjar det bli än mer olustigt med skjutvapenbrott och inblandning i olika nationella instanser - var är landet på väg (tydligen har svenska brottslingar även spridit sina nät till Danmark och Norge - kom inte hit säger jag bara!)?

Här i landet är det också politiker tjafs. Pga av att ett av regeringspartierna redan från start på denna regeringsperiod var främlingsfientligt och rasistiskt beslöt regeringen göra en kampanj mot rasism. Men hör och häpna nu när man skall lansera denna kampanj kommer inte Sannfinländarna som parti att gå med och godkänna kampanjen - det var ju för deras skull kampanjen skulle hållas... I vår landsända har det varit rätt lugnt (med undantag för åskvädret då); skolorna har börjat och livet återgår från semestertider.

 

Och så denna lördag kommer vi att ta farväl av sommaren i mulet, kulet och småregnigt väder. Vi är bjudna på mat och sedan åker vi ut till eget sommarparadis och badar bastu och tänder marschaller och kurar skymning..... precis som vanligt alltså.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar