torsdag 1 augusti 2024

En kväll på restaurang Strampen

Restaurang Strampen ligger i inre hamnen i Vasa och är en av Finlands äldsta paviljonger. Vi avslutade årets juli månad med ett kvällsbesök på restaurangen.

År 1868 fick konfektionär Sebastian Coray rätt att uppföra en paviljong i parkområdet nära Hovrätten i den nybyggda staden (efter att staden Vasa brann ner år 1852 beslöt man bygga upp staden närmare havet istället). Arkitekt C A Setterberg planerade en sommarrestaurang som byggdes under 2 års tid och som stod klar år 1869. Då var byggnaden en liksidig åttkantig byggnad. År 1876 köptes paviljongen av krögare Heinrich Ernst och han fortsatte att driva restaurangen såsom den tidigare ägaren, alltså han skötte också om att hålla parkområdet i gott skick. År 1930 fick restaurangen den utformning den har än idag. En stor terrass mot havet byggdes år 1980.


Under sommarens turistsäsong brukar restaurangens terrass vara fullsatt, men under gårdagskvällen hängde molnen tunga och en & annan regndroppe behagade falla, så det var riktigt glest ute på terrassen... Men vårt gäng hade bord reserverat inomhus under tak, så vi hade varmt och skönt - och torrt! Vi beställde god mat (förstås med efterrätt, en stor pavlova tillsammans med kaffe) samt lite gott att dricka till.

Denna restaurang är rätt stor och igår kväll rymde den en hel del olika grupper. Vi satt länge och väl där inne och åt, drack, pratade och skrattade. En riktigt trevlig kväll, som faktiskt kändes som en lördagskväll tyckte vi alla (det var onsdag). Ute i parken iordningställdes inför Wasa Festival där många olika inhemska och nordiska artister kommer att uppträda under de kommande dagarna 3. Men vi hade hade fint där inne och timmarna de tickade iväg....

Juli månad avslutades grå och regnig - och vet ni augusti började på precis samma sätt....!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar