måndag 19 augusti 2024

Agustikväll och - morgon ute vid vårt sommarparadis

 Augusti har alltid varit min favoritmånad. Augusti är också en månad när det händer många trevliga saker. Och denna månad har verkligen inte varit något undantag! För trots att vi inte deltagit i "Konstens natt" och "1700-tals marknaden i Storkyro" (som för övrigt är några av våra favorit "turisthändelser" i augusti)  så har dessa första två och en halv veckor innehållit massor av trevligheter. Dessutom infaller ju bär- och svampsäsongen i augusti, vilket gör att jag gärna beger mig ut i skog och mark eller dyker ner i trädgårdens bärbuskar... Men mera om alla trevligheter längre fram...

I lördags åkte vi ut till mitt barndomshem och plockade svarta vinbär och krusbär och en hel del sommaräpplen. Det innebär att flera omgångar med saftkokning har varit på programmet sedan dess. På lördagskvällen styrde vi ut till vårt eget sommarparadis för en lugn och skön stund, och nu varnar jag för massor av foton!


Väl där ute vid vårt eget sommarparadis började jag med att koka potatis, vi behövde ju få i oss lite mat  också! Medan potatisen kokade mjuka gick jag ut för att plocka kantareller och gjorde en god svampsås med halloumi. Mätta och belåtna tog vi så tag i augustikvällen där ute.

Vid strandkanten, nästan inne i vasskanten, försåg sig svanparet med mat. Men var finns svanungarna? Har havsörnen eller minken eller något annat rovdjur varit i farten...?



 Medan sambon gjorde eld i bastukaminen gick jag ut för att plocka sommarens sista hallon. Där ute sken solen, det var augustivarmt väder och absolut vindstilla.





När solen började sänka sig bakom skogstopparna var bastun varm. Så här i augusti märker man att dagarna bli kortare och skymningen faller tidigare för varje veckoslut...





Nytvättad och härligt ren vandrade jag runt en sista sväng nere vid stranden och upplevde lugnet här ute. Sedan gick jag upp till villan för att baka en kaka (jo, sådant kan jag också göra en sen lördagskväll!).


Det blev veckans tredje "Fransk hallonkaka" och visst smakade en bit varm kakbit gott även till kvällsteet!


När vi vaknade på söndagsmorgonen låg dimman tät över havsfjärden. Blåbärsriset var fylld av spindelnät märkte jag nu när daggen hade fastnat i näten...



När vi vid 11-snåret styrde hemåt för mera äventyr låg dimman fortfarande tjock ute på fjärden. Och det var absolut vindstilla. På hemvägen märkte vi att dimman började försvinna och väl hemma var det solsken och en lätt vind från väster!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar