torsdag 10 november 2022

Tåghusen i Vasa

 Så många gånger jag gått förbi dessa gamla trähus i stadsdelen Vöråstan i Vasa. Så många gånger jag har beundrat dekorationerna med tågdetaljer på husen. Så många gånger jag önskat att jag har fått veta allt om dessa hus... 

För någon vecka sedan gick jag åter förbi husen och åter undrade jag över dess historia.

För kolla bara på fönsterdekorationerna! Blir man inte glad så säg! Till och med en liten rökslinga ....


Så mycket vet jag att husen byggdes i början av 1900-talet och de är byggda av järnvägsarbetare. Ännu i dag används husen som bostäder. 

Järnvägen kom till Vasa under senare delen av 1800-talet. Järnvägsstationen i Vasa blev klar år 1883, men den kom att byggas ut under 1900-talets början. 

Den första järnvägen i Finland byggdes 1857-62 mellan Helsingfors och Tavastehus, en sträcka på nästan 110 km. I slutet av 1800-talet byggdes sedan många järnvägar bla den s.k. Österbottniska stambanan, som sedan fortsatte norrut. År 1886 kunde man första gången åka mellan Helsingfors och Uleåborg, tänka sig!  Än i dag går ett stickspår från Seinäjoki till Vasa.



De gamla lokstallarna som ligger nära tåghusen och dagens tågstation har de senaste decennierna inrymt utrymmen för motortillverkning vid Wärtsiläs fabriker i Vasa. Fotot längst ner: här kikar jag igenom stängslet på delar av personalrestaurangen (här har till och med jag åtnjutit åtminstone en trevlig fest). De senaste åren har Wärtsilä byggt nytt ute på Vasklot och just nu planeras nya bostadsområden på detta industriområde nära Metviken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar