lördag 2 mars 2019

Att baka surdegsbröd

Eftersom det är ganska "inne" att baka med surdeg, så
beslöt även jag att göra egna surdegsbröd.
 Och visst, det blev riktigt goda bröd!
Nu är jag igång med egen grund, så nu blir
det garanterat fler bakdagar framöver!


Jag valde att göra en egen deggrund.
Och jag valde att göra grunden på ekologiskt rågmjöl.
Att få till en bra surdegsgrund kräver tid (grunden skall ju jäsa på
en varm plats och tas om hand och delvis matas under flera dagar).


 
 
 För mig tog det nästan en vecka innan jag hade min rågsurdegsgrund klar.
Sedan valde jag ett recept enligt följande:
Dag 1, kvällen:
1 dl surdegsgrund 
3 dl ljummet vatten
3 dl rågmjöl 
Jag blandade allt i en stor bunke och täckte med plastfolie.
Degen fick stå bredvid den varma kakelugnen över natten (22-24 grader).


Dag 2, morgonen:
utgick från gårdagens surdeg och tillsatte
5 dl kallt vatten
6 dl rågmjöl (egentligen rågsikt)
9 dl vetemjöl
1 msk salt
en liten påse med hela valnötskärnor
Jag blandade de fyra första ingredienserna i ca 5 min, tillsatte saltet och
valnötterna och blandade ytterligare några minuter. Jag lät degen jäsa nästan en 
halv dag.  Så delade degen i tre delar och gjorde tre bröd, som fick jäsa ytterligare
någon timme. Jag satte ugnen på 275 grader och sänkte till 250 när det blev dags att sätta in
bröden i ugnen. Jag satt en skål med vatten längst ner, och efter ca
15 minuters gräddning tog jag ned värmen till 200 grader (samtidigt som 
jag lät lite ånga pysa ut ur ugnen). Efter ca totalt 35 minuter tog jag ut bröden.


Kan konstatera att hela huset dofta surdegsbak den kvällen!
Och min mage tackar mig för detta surdegsbröd!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar