söndag 15 juni 2014

Nybakat rågbröd och rökt sik

I dag inhandlade jag lite nyrökt sik. Det är otroligt gott till
nybakat rågbröd! Svärmor hade bakat bröd idag och som tack för ett färskt bröd
bjöd jag på en bilfärd ut till fiskarna som hade fiskeförsäljning vid stranden.



När jag kom över till svärmor i morse höll hon på med rågbrödsbak. 
Köksbordet var täckt med bröd som väntade på sin tur i ugnen. Svärmor
gräddar sina rågbröd i vedspisen, så det gäller att välja en svalare dag eller så
måste man baka i arla-morgonstund. Hela köket doftade gott av brödbaket.
(Är det någon som blir sugen på varmt bröd med rinnande smör och kall mjölk?)


Det tog ungefär en halv timme att grädda bröden, sedan åkte vi ut till fiskehamnen.


Vi köpte rökt sik och färsk strömming. Solen sken vid fiskebryggan
och kommersen var livlig. 



Det fanns en hel del optimister som prövade att själva fånga sin fisk.
Några satt ute i fiskebåtar och andra stod uppe på den stora bron och metade.
Vi tog det säkra för det osäkra och inhandlade vår fisk. 




Och så tog vi oss en liten promenad i den vackra omgivningen.

2 kommentarer:

  1. Åh lyckliga dig som får nygräddat rågbröd!
    Jag har varken svärmor eller egen mor kvar, som gjorde precis så här.

    SvaraRadera
  2. Åh kan känna hur gott det smakar min farmor bakade världens godaste bröd .rökt sik är inte så dåligt heller ,kram Nette

    SvaraRadera