lördag 23 juli 2022

Hjortron, blåbär och kantareller

 En av sommarens höjdpunkter infaller i medlet av juli. Ja, om ni frågar mig alltså. För i mitten av juli brukar hjortron mogna här på våra breddgrader och i år har det varit ett mycket fint hjortron-år!

Det lyste gult ute på den lilla myren där jag brukar plocka mina bär. Jag behövde inte springa flera meter mellan bären utan kunde plocka flera på en gång... Det är lycka att komma hem med hjortron som kan kokas till ett härligt simmigt hjortronsylt...


Hjortronen plockades den dagen när det var lite svalare och en aning vind. Plättkalas ute på verandan blev det dagen efter när sylten var kokad och ett lass med plättar stekta, mums. Dessutom fick vi lite heta sommartemperaturer också som gjorde att man ville ta det i ett makligare tempo.

Och just den här tiden på året mognar blåbären också! I år har jag bakat både blåbärsmuffins och gjort en smarrig blåbärspaj av blåbären jag plockat omkring villan. Det gäller att passa på när bären är som bäst!

Det har regnat allt emellanåt de senaste dagarna och det har gjort att även svampar börjar visa sig i skog och mark. För några dagar sedan gjorde jag en rekognoseringsrunda till mina kantarellställen här hemmavid - och visst började det finnas massor av svamp! Ute vid vårt sommarparadis där vällde det också över med svamp och där är jag ensam som plockar så det är nästan som att välja och vraka...

Det finns väl inget mer rofyllt än att sitta uppe på verandan en vacker sommardag och rensa gula kantareller.... nej, det gör det inte. Till kvällen blev det smörstekta kantareller på kvällssmörgåsen.

Här rullar julidagarna vidare i en väldig fart. Antingen i bärskogen eller i köket. Och allt där emellan....

Sköt om er! Njut av sommaren och det naturen bjuder på!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar