fredag 15 juli 2022

Den godaste jordgubbspajen

 Igår tog jag hand om en mängd jordgubbar. Det blev många påsar som hamnade i frysen - en hel del hamnade visst i munnen också... och så lät jag en stor skål med dom röda bären stå framme på köksbordet för att finnas nära till hands när vi liksom gick förbi... Mums!

Till kvällen gjorde jag en enkel jordgubbspaj. Något gott till kvällsteet är aldrig fel! Pajen är en av de enkla, men ack så goda, recept som har hängt med mig sedan jag var barn.


 

Äkta smör och med färska bär blir denna paj en av sommarns godaste! Den passar även utmärkt till blåbär eller hallon.

Pajdeg:

100 gr smör, 2 msk socker, 1 ägg, 1 tsk bakpulver, 1,5 dl vetemjöl och 1 dl havregryn

Fyllning: 

ca 4 dl skivade jordgubbar, 2 msk socker och 1-2 msk potatismjöl

Rör ihop det rumsvarma smöret och sockret, tillsätt ägget och sedan mjölet, grynen o bakpulvret. Rör ihop så att allt blandas, behöver dock inte överarbetas. Platta ut degen i en smord pajform. (Vill man ha mera deg tar man enkelt dubbla mått.) Grädda i ugnen på 225 grader i 8-10 min. Lägg sedan bären över pajen och strö över sockret o potatismjölet. Grädda ytterligare 5-7 min.

Jag tog med mig en varm pajbit överöst med lite vaniljsås och satte mig ute i trädgården och mumsade på sommarens godaste paj! (Och äntligen hade vi fått en kort regnskur över vår del av världen = läs vårt potatisland!).

Sommaren ändå - härligt med detta överflöd av färska bär!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar