torsdag 7 april 2022

Butja, Borodjanka och Mariupol

 Vecka läggs till vecka med krig i Europa. Samtidigt får vi alla lära oss nya namn på städer vi inte kunnat innan. Som Butja, Borodjanka och Mariupol... Helst hade jag inte velat kunna dom ortsnamnen, men med otäcka bilder och filmer får vi ta del av händelserna i just dessa städer. Krig är vidrigt.

Sambon som via sitt jobb besökt alla världsdelar (utom Antarktis) har förstås också besökt Ukraina. För honom är städerna Kiev och Charkiv kända städer. Jag har endast "varit i kontakt med" orten Tjernobyl pga kärnkraftsolyckan och så har jag förstås läst om städerna Odessa och Kiev. Men den senaste tiden har vi dagligen informerats om allt från Lviv till Donetsk och Luhansk. Ukraina är ett stort land och befolkat med över 44 miljoner människor (många av dom har idag flytt kriget till utlandet). Och landets president Volodymyr Zelensky har blivit världskändis och ett ansikte som synts överallt via videolänk. 

Idag gick jag ut för att knäppa lite gråa trista bilder som kunde anknyta till allt det hemska. Men igår kväll då var jag också ute på slätten i mörkret för att uppleva det dansande gröna norrskenet mot den svarta himlen. Så vackert och så rofyllt!

Människan hon tror att hon rår - men det finns något annat som är så mycket starkare, evigare och oändligare ändå. En man sitter i sin bunker i Ryssland och styr&ställer, medan andra får sätta livet till - och över allt detta dansar norrskenet och lyser upp i nattmörkret! Undrar när vi upptäcker att han i bunkern inte är evig.... Vi människor vill ju ha fred, stillhet och en mörk kväll med enbart norrsken!

 Ha det gott alla och ha en bra torsdag!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar