söndag 20 september 2020

Stormen Aila

 Stormen Aila blev mycket kraftig här i våra nejder. Den brakade in natten mellan den 17 och 18 september, och den fortsatte långt in på torsdagen. Stormbyar på upp emot 27-30 meter per sekund, det var snudd på orkanstyrka det.... Förutom vinden som ven runt husknutarna föll det också tidvis regn. 

Under natten kröp jag under täcket i sängen och försökte sova. Myndigheterna hade varnat och bett folk hålla sig inomhus. Jo tack, jag försökte sova i min egna säng... Inga människor kom till skada under stormdygnet, men däremot fick en hel del träd sätta "livet" till. Träd över vägar, över gräsmattor, över hustak, över biltak, över bilar... och så massor av plocke-pinn i skogen. El:en var borta hos oss i minst 12 timmar. Bara det! Tänk er: inget förmiddagskaffe, varmt kylskåp....Vi här i kusttrakterna blev dom som drabbades värst, som alltid när det stormar.


Så här såg det ut på onsdagskvällen när vinden tilltog. Nästan så jag tyckte att det här var väl inget att varna för. Men ack så fel jag fick, för vinden den blev till en storm och den tjöt hela natten och den bara fortsatte och fortsatte... På torsdagen skulle jag in till staden och fick lov att bege mig ut med bilen. Och det var bara att konstatera här låg ett träd över vägen, här hade ett tak blåst all värdens väg, här hade staketet sett sina bästa dagar. Ja träd och grenar låg lite överallt, även inne i staden.

Mot kvällen åkte vi runt till våra skogsskiften, ut till svärmors villa och förstås vår eget sommarparadis. Vi konstaterade snabbt att här blir det jobba av... hela vintern är räddad.... det ligger omkullblåsta träd lite var stans....



På vissa ställen låg träd med stora rotvältor och med rötterna uppe i luften, på vissa ställen hade stora granar fallit och dragit med sig elledningar och på andra ställen hade träd brakat rakt av högt uppe på stammen.


 Så nu har vi startat uppröjningen, här kommer att jobbas hela hösten. Redan har vi en hel hög med träd som till våren kommer att kapas till ved. Varför överhuvudtaget tänka på gym när man måste jobba i skogen med motorsåg och yxa. Så här sitter jag och suckar. När vi äntligen hade gjort klart efter nyårsstormen 2019, då dyker stormen Aila upp och förstör allt.... Jaja, inget gymkort var det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar