tisdag 22 september 2020

Kaliforniens bränder

 I flera veckor har vi i nyhetsflödet tagit del av de omfattande markbränderna i Kalifornien, USA. Häromdagen kunde jag läsa att under gårdagen skulle ett Kaliforniskt rökmoln, som nu är så stort som hela Ryssland, nå ända till vårt land. I och för sig skulle rökmolnet finnas flera kilometer uppe i luften och vi här på marken skulle inte kunna känna någon förändrad luftkvalitet. Röken skulle dock kunna färga solnedgången speciellt röd, så det gällde att hålla utkik på kvällen....

Redan sen eftermiddag tyckte jag det luktade rök där ute. Konstigt - ända tills jag kom på att vi hade tänt en eld i kakelugnen och att nog röklukten kom från närmare håll! Typiskt för gårdagen var att vi hade ett grått kompakt molntäcke över himlen. Ja typiskt när man skulle vilja se den vackra solnedgången och en röd kvällshimmel!


 Lämpligt till kvällen kom ändå en liten glipa i molntäcket i väster. När jag gick ut för att släppa in våra ankor tog jag kameran med mig och blickade mot väster. En vacker, lite anspråkslös solnedgång med några vackra krusiga moln, men inget mera märkvärdigt. Efter en stund syntes några röda moln, men inget mera ovanligt än vanligt, tyvärr.


Jag fick nöja mig med de vackra böljande molnen och lite gul solnedgång. Och någon nytta av det Kaliforniska rökmolnet uppe i atmosfären det fick vi tyvärr inte!

Jag kunde ändå inte låta bli att tänka på att vår värld ändå hänger samman. När det brinner och bildas ohälsosamma rökmoln långt borta på den amerikanska västkusten då kommer röken förbi oss, om än högt ovan våra huvuden. (Amerikanerna borde lära sig att kratta sina skogar bättre så det inte börjar brinna, eller hur det nu var president Trump uttryckte saken efter att ha "snappat upp" något om finländskt skogsbruk....)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar