onsdag 23 september 2020

Ett vackert jugendhus från år 1904

 Häromdagen besökte jag ett av stadens vackra hus - om inte det absolut allra vackraste. Huset är byggt år 1904 och berättar om stadens välstånd. Huset är byggt i jugendstil och numera är huset vackert renoverat. Jugendstilen var förhärskande under perioden 1890 till år 1920. Ett av kännetecknen för jugendstilen är slingrande växtformer eller djurmönster och dessutom gjordes byggnadernas fasader rika på dekorationer av olika slag.


Och visst är det vackra huset i min stad dekorativt om man höjer blicken upp från trottoaren! Dörren mitt på huset mot gatan (numera gågatan) är vackert dekorerad med slingrande blommor och blad. I huset finns flera affärslokaler, restauranger och cafeér i gatuplan och i källaren, men även några trappor upp i huset finns affärs- och kontorsutrymmen. Överst i fyravåningshuset finns lägenheter. Huset är stort, hela 4.809 m2 och huset är även försett med ett torn (ej fotat denna gång).

Dagen var gråmulen med ett lätt regn, därav de murriga färgerna.



Inne i husets trappuppgång ekar det när jag kliver uppför stentrapporna. De runda fönstren är dekorerade med vackra tiffany-målningar och visar hantverk som utförts i vår stad i gångna tider.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar