onsdag 2 september 2020

Äppelkaka i långpanna

Idag har vi en härligt varm och skön septemberdag!
Solen skiner och vi tröskar den sista havren.
Igår var jag till mitt barndomshem för att plocka äpplen,
världens godaste sommaräpplen som just nu är mogna.
Idag bakade jag en äppelkaka i långpanna åt karlarna som jobbade
ute på fälten. Tror att de uppskattade både smörgåsarna, kaffet och
en bit äppelkaka...




Äppelkaka i långpanna
4 ägg
4 dl strösocker
5,5 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
100 gr smält smör
2 dl mjölk

4 tsk kanel
4 msk strösocker
ca 7-10 äpplen 

Blanda socker och kanel i en påse. Skala och kärna ur 7 eller fler äpplen
och skär i klyftor. Spara gärna hälften av kanelblandningen för att strö
över kakan. Lägg äppelklyftorna i påsen och skaka om.

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda bakpulver med mjölet och rör ned i 
blandningen, häll i det smälta smöret o mjölken och rör om.
Lägg i långpanna (30x40) och stick ner äppelklyftorna i smeten.
Strö kanelblandningen över (+ pärlsocker om ni vill).
Grädda i 200 grader i ca 25 min. Låt svalna, skär i bitar.
Går jättebra att frysa!



Här i solen bredvid den gamla ladan satt sedan karlarna och drack
sitt kaffe. Vi jobbar tre gårdar tillsammans, så det är extra
roligt med kaffepauser, när maskinerna tystnar och skrattet flödar...
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar