söndag 30 april 2023

Valborg, tack och hejdå till april månad!

 Idag den 30 april firar vi Valborgsmässoafton med att vi finlandssvenskar utropar "Glada vappen!". Idag tar vi farväl av april månad och i morgon hälsar vi Vårmånaden maj hjärtligt välkommen!

Årets april har bjudit på både härligt vackra solskensdagar med gnistrande snö (speciellt i början av månaden) och mulet, kylslaget med delvis snöblandat regn eller enbart regn (speciellt i slutet av månaden). Jag kan konstatera att Våren-den-sköna är sen detta år, tyvärr. Hemma hos oss har vi ännu en del snöhögar som inte smält undan (på skuggiga ställen), trots de senaste dagarnas regn & sol...

Igår åkte vi till mitt barndomshem. Där under spireabuskarna blommade den första blåsippan - nästan.


Men tibasten blommade! 

Trots att helgen inte ser ut att bli speciellt varm och vårlik detta år planterade jag penséer på mina föräldrars grav, det är trettio år sedan min mamma dog så det har blivit tradition att ge henne en hälsning varje Valborg/Förstamaj.

Gårdagskvällen avfirade vi med en långpromenad i skogen. Efter att vi fått några timmar solsken på eftermiddagen drog regnmolnen in till natten. Så typiskt väder denna sista vecka i april, men oj så vacker april var innan dess! 

Vår vana trogen har vi jobbat på vedbacken i april, en hel del slitgöra faktiskt. Men annars har månaden innehållit de vanliga ingredienserna med fortsatt krig i Ukraina men nu också upptrappning av stridigheterna i Sudan. Dessutom blev Finland den 31:a Natomedlemmen den 4 april 2023, vilket firades med Nato-flaggning i huvudstaden. Denna månad har medierna skrivit mycket om bland annat landets regeringsbildning, om AI, om kärnkraftverket som efter år tagits i bruk, om ryssarnas spioneri i Norden och om problemen i vårt sjukvårdsdistrikt. Massor av tråkigheter - men också en del gladisar förstås!

En personlig gladis blev det när jag i går kväll grävde upp fler övervintrande jordärtskockor i mitt egna trädgårdsland (blev goda i maten)!

Men nu kör vi resten av denna Valborg och hoppas att solen vill titta fram till kvällen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar