måndag 25 januari 2021

Behöver vi verkligen resa till andra sidan jordklotet?

 Coronaviruset har öppnat våra ögon i många sammanhang. Vad är det egentligen som är viktigt här i livet? Är det prylar, att kunna resa vart man vill, att allt skall vara precis som vanligt? Det senaste året har våra livsmiljöer ändrats. Många av oss borde ha tänkt till.

Ja, vad är viktigt? Att själv få leva och att nära & kära lever och mår bra, visst. Att ha pengar så att vi kan betala för mat på bordet och att vi har någonstans att bo där det är varmt och torrt (tänker på nordligt klimat), visst. Att få frisk luft och att kunna vistas i en ren natur, visst.

Men behöver allt vara precis som det var för ett år sedan? Är det något vi borde ändra på? Vi har en ofantligt fin levnadsstandard i vårt land och vi lever dessutom i världens lyckligaste land med ett skyddsnät som få andra har... Fast så är vi visst också mitt uppe i en klimatkris med ändrade förutsättningar, det borde ju någon fixa till.... Ja, och så var det ju Bolsjunovs skidtackling, den måste vi ju komma till rätta med först av allt.... (Prioritering, harkel....prioritering).

Idag tänkte jag ställa mig frågan om vi verkligen måste resa till andra länder. Kanske till och med till andra sidan jordklotet. Och dessutom kanske flera gånger per år. Ja, måste vi? Vill vi?

Själv svarar jag på frågan: Javisst skall vi resa! Men vi behöver ju inte resa fysiskt i dessa tider! I dagens värld kan vi ju resa jorden runt genom att se på fina program i tv, dator osv. Vi kan läsa och lära om andra platser i tex böcker och via olika sociala medier. Vi kan prata med en annan person i realtid trots att den ena bor i Norden och den andra personen lever i tex Australien. 

Det är viktigt för oss att lära känna världen tycker jag. Jag kan berätta om min värld och du kan berätta om din...

Det finns dessutom massor att uppleva i närområdet. Jag kommer ihåg den solbelysta stigen som gick i skogen bakom mitt föräldrahem och ibland längtar jag att åter få gå den stigen så mycket mera än att jag skulle få vandra längs den kinesiska muren (som har varit ett av mina drömresemål). Jag behöver inte resa till Kina (men drömma kostar inget och är rätt klimatsmart). Numera är jag faktiskt mycket mera nyfiken på mitt närområde. Är det mycket snö i skogen? Har havet frusit till is och kanske det har bildats vackra isskulpturer vid strandkanten? Hur ser grannkommunens kyrka ut invändigt? Orkar jag gå motionstrappan i Gerby eller vid Öjberget?



 Att resa är också ett sätt att lära känna andra människor och andra kulturer. Lära oss att vi kanske tänker olika vi mänskor. Eller tänker vi olika? Hur tänker egentligen våra grannar? Är det inte där vi borde börja? Och måste vi flyga sex timmar ut i världen för att kanske bara prata med vår partner i en vecka...


Dagens foton knäppte jag inne i Road House i Alahärmä.  Det var en dag i augusti 2020 och vi åkte ca 75 km med bil och jag upptäckte något jag inte visste fanns....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar