onsdag 12 juni 2024

Jultidens risgrynsgröt passar även sommartid

 Det ostadiga vädret fortsätter.

Men igår hade vi en rätt solig dag, speciellt under eftermiddagen. Och det var riktigt varmt ute vid vårt sommarparadis. För naturligtvis åkte vi ut när solen sken - vi ville bada bastu!

Nu kantar det gröna blåbärsriset stigen ner till vår bastu. Sambon gick genast ner för att börja elda i bastuugnen. Det tog inte lång stund innan bastun var varm, men vi ville också ha varmvatten, så vi fick elda ännu en stund.


Jag fixade till kaffe uppe vid huset. Så där satt vi i sommargrönskan och blev bländad av solen ute på verandan! "Kaffetåren den bästa är" - ja, i alla väder!

När jag satt och drack min påtår hörde jag plask från Påttin. Så jag måste ju kolla vad som hände därnere... Men när jag väl smugit dit ner var där lugnt och stilla. Några småfiskar simmade under vattenytan, men annars inga älgar eller svanar eller något annat spektakulärt...

Där uppe på stenen satt tre änder och innan jag hann fota alla tre hade en av dom hoppat ned i vattnet och simmade iväg mot en holk som finns invid vasskanten...

Och innan jag hann fota fågeln som simmade iväg hade den försvunnit in bland de gröna vasstråna... Uppe på fågelholken satt en liten fågel (troligen en talgoxe). Åter var det lugnt i den lilla insjön.

Så jag vandrade upp till stugan igen och där såg jag denna stora spindel som hade spunnit en tråd vid fönstret. Och oj så snabbt den sprang uppför sin spindeltråd när den märkte att jag kom närmare....

Nu var bastun varm, så vi tvättat oss rena denna soliga tisdagseftermiddagen uppe på bastulaven och sedan satt jag nere vid stranden en stund och svalkade av mig...

Där nere vid stranden kunde jag konstatera att vattnet hade stigit i havsfjärden och det blåste in mera vatten, så nu kanske vi snart kan ta båten till bryggan.

Efter bastubadet åt vi risgrynsgröt med en stor klick av fjolårets äppelsylt, lite kanel och massor av mjölk. Jag hade kokat en stor grötkastrull med risgrynsgröt under gårdagskvällen och den hade jag tagit med mig hit ut, så det var bara att värma upp på spisen. En skinksmörgås passade perfekt till maten ute på verandan.

Sedan jobbade vi lite ute i vår naturträdgård här ute. Till kvällen åkte vi hemåt. Mätta och nytvättade. 

Just nu blommar ekorrbären där ute vid havsbandet. Juni är en härlig sommarmånad! Med eller utan regn. Med eller utan risgrynsgröt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar