måndag 17 juni 2024

En trevlig söndag

 Söndagen bjöd på mulet väder och när vi på förmiddagen åkte iväg i bilen hade det börjat duggregna. Vi skulle nämligen stråla samman med mina kusiner, med respektive, från min pappas sida för en bit mat. Det skulle bli söndagslunch vid Holmsgården på Norrvalla!

Holmsgården är en herrgård med anor från 1700-talet. På den vackra platsen huserade länsmän redan på 1500-talet, men år 1723 omnämns gården på Holms för första gången i jordeböckerna. Den äldsta husbonden på Holms var nämndemannen och länsmannen Jöns Ragvaldsson. Genom åren har det funnits många ägare till Holms och det berättas många såväl ljusa som mörka berättelser om gårdens historia. Idag ägs byggnaden av Folkhälsan.

Idag är gården mycket vackert renoverad i gammal stil. Här finns mötesutrymmen och en stor matsal.

Det finns många sägner om gården och gårdens folk. Bland annat historien om mamsell Ulla, en historia som ännu lever kvar. Till hennes uppgifter hörde matlagning i det stora hushållet, samt att ha uppsikt över visthus och bodar. Innan eldarna släcktes till natten gick hon ronden med sin stora nyckelknippa och kontrollerade att dörrarna var låsta. Och om inte lamporna var släckta när spöktimmen kom så knackade hon på fönstret med sin käpp. I månljusa vinternätter kan man se skuggan av hennes gestalt i snödrivan och höra klirrandet av nyckelknippan. 

En annan anekdot är den om att huset tidigare hade tre våningar. Det ordnades fester med rätt mycket starka drycker inblandade och en av ägarna hade i fyllan-och-villan överlåtit den övre våningen till en man från en annan by. Sålunda med svart-på-vitt revs övervåningen och flyttades till den andra byn (Lotlax). Numera ståtar herrgården alltså i två våningar.

 

Igår bänkade vi oss vid ett av långborden i matsalen och så försåg vi oss med den myckna och goda maten. Och naturligtvis pratade vi med mat i munnen....!



Jag försåg mig med massor av mat (som ni ser) och nu kom jag på att jag skulle göra bakad potatis med god laxröra någon dag även hemma, det var faktiskt en maträtt jag alldeles hade glömt bort. Och kokosbollar, när hade jag gjort sådana senast...? (En bit rabarberpaj döljer sig under klicken med grädde.) Vi avslutade måltiden med varsin kopp kaffe.

Så bjöd kusin K o H oss hem till sig för en kaffepåtår. Och de flesta av oss hade dagen ledig för mera kaffe! Så hemma hos dom blev det mera pladder och mera historier....



Och så blev det mera godsaker... Det bara slank ner! 

Tack för en trevlig dag! Och tack för all maten på Holmsgården och kaffet med hembakat hemma hos K&H! Och så roligt att ses! Det var fortfarande gråmulet när vi åkte hemåt men det hade regnat från sig det mesta för någon timme framåt...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar