onsdag 20 april 2016

Björksav

Härom dagen bjöd vi på björksav här hos oss.
Visst låter det liiite exotiskt med björksav?
Fast skall jag vara riktigt ärlig är det mest exotiska med den här drycken
att den uppstod max tjugo meter från köksbordet.


 Så här på våren, innan björkens knoppsprickning, stiger saven i träden.
Vi skar av en gren på en gårdsbjörk och lät saven droppa ner i en flaska.
Voilá! Genast drickbart, här var det serverat!
Jag googlade lite och fann att björksaven innehåller, förutom vatten, främst 
kalium, kalcium, magnesium och socker. Och sockret är det nyttiga xylitolet, eller
björksocker som det heter på svenska. Förr i tiden var björksaven ett viktigt vitamintillskott
och man ansåg att drycken botade lungsjukdomar, förkylningar, kolik och njursten.
Numera har man forskat fram att björksaven även motverkar cancer.
Det ni! Tyvärr ingår inte tappning av björksaven i allemansrätten, 
så man måste tappa saven från egna björkar.
Avslutningsvis kan jag berätta att drycken är riktigt god!

2 kommentarer:

  1. Men, är det dags för björksav nu igen? Det testade jag i fjol efter många års paus. Tack för påminnelsen och ha en fortsatt fin vecka! ♥︎

    SvaraRadera
  2. Min pappa tog alltid saven varje vår han brukade frysa in den också .Som liten var det alltid spännande med saven varje vår ,Kramen Nette

    SvaraRadera