tisdag 20 februari 2024

Hur har det sett ut de 10 senaste åren?

 Åren går och just idag undrar jag vad vi haft för väder i februari de senaste tio åren. 

Ja... jag behöver ju inte undra speciellt mycket, för jag kan ju faktiskt kolla på bloggen så har jag svaret! Och för att göra det enklare tänker jag idag blogga om vilket väder vi haft ända sedan år 2013 runt den 20 februari (alltså hela 11 år)!

 

 Den 20 februari 2013 visade sig äntligen solen och vi fick en se en härlig dimmig solnedgång. Jag skrev att vintern hade varit den mörkaste vintern på 25 år, det hade varit mest mulet så här långt in på året. Men så äntligen en solskenskväll när jag kom hem från jobbet! Och kolla, då fanns det snö men i år har vi i alla fall mera snö än för 11 år sedan!

 

 Och titta hur det var för 10 år sedan! Den 25 februari 2014 lade jag upp ett foto på ett vårtecken med snödroppar som redan hade knoppar! Det fanns igen snö, mest ishalt och varmt - nästan så man inte kunde tro det var sant, varken då år 2014 eller i år 2024....!

 

År 2015 hade vi inte heller speciellt mycket snö, det snöade och så smälte det bort. En varm vinter. Så här bloggade jag den 23 februari när det inte var mycket snö ute på slätten.

 

Den 20 februari 2016 hade vi snö i alla fall och vi jobbade tydligen i skogen hela familjen, det var ett veckoslut.

 För sju år sedan var det inte så mycket till vinter, så här såg det ut i skogen det året den 20 februari. Tre dagar efter detta noterade jag att sambon var ut andra gången den vintern för att schakta bort snön på vår gård...

 

 Men så kom då år 2018 när vi hade en riktig kall vinter med både snö och is. Den 20 februari var vi barndomsvänner ute på isen (stadsfjärden). Här gick vi längs is-bilvägen en solig kall februaridag!

 

 År 2019 bjöd februari på ett riktigt blandväder som det här fotot från den 23 februari visar. Vi bjöds tydligen på varma föhn-vindar med smältande snö och så kalla nätter ner mot -20 och så snö på det. Undra på att jag behövde isdubbar under skosulorna!

År 2020 var det inte heller mycket till vinter, det här fotot lade jag upp den 23 februari och noterade att det var fara för eget liv om man tog sig ut på gården eller längs vägarna. Inte mycket till snö, rätt mycket regn och en hel del runt nollan...

 

 I februari 2021 hade vi massor av snö i slutet av februari. Det här fotot från den 18 februari visar snötäcket inne i skogen och mera skulle det komma det året. Tänk, nästan så vi glömt hur en riktigt snörisk vinter kunde vara!

 

Och så för två år sedan, den 20 februari 2022 vandrade jag och många andra längs skoterspåren över slätten upp mot skogen. Vi hade en hel del snö och skare som höll att gå på...

 Förra året hade vi också mycket snö och is, det här fotot lade jag upp fastlagstisdagen den 21 februari 2023. Det bjöds på både kyla men också rätt mycket värme. Solskensdagar som gav kalla nätter.

Slutligen ett foto från idag, tisdagen den 20 februari 2024. Snöhögar, mulet och ett av årets varmaste dagar +2,5 grader. Denna vinter kom tidigt, redan i början av november, och den har varit kall, kallare än på mången år! Mycket snö har vi också i år. 

Nu längtar jag efter våren - men först avverkar vi väl hela februari och sedan "långa och kalla mars".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar