lördag 30 september 2023

Adjö då varma September!

 Idag skriver vi 30 september 2023 och det är dags att ta adjö av ännu en månad av detta år. En mycket varm - och delvis mycket regnig - sådan. Inte många solskensdagar har vi bjudits på, men de dagarna när solen har kikat fram då har jag varit ute med kameran! Så det ser ut som att vi haft en ljus månad, men det har verkligen märkts att vi går mot mörkare tider pga av det gråa molntäcket som täkt himlen många kvällar. Här har vi inte haft en endaste riktig frostnatt ännu, igår kväll visade termometern +15 grader innan jag kröp till sängs - vad sägs om det? Årets september har verkligen bjudit på värme, sensommarvärme. Klimatförändring.... eller...

Som sagt har jag knäppt foton när solen tittat fram. Jag har väntat på att molnen skall åka förbi och just då solen fått sin chans då har jag varit i farten! 

Årets svamp-bilder knäppte jag i början av månaden när jag vandrade från stora vägen ner till vårt sommarparadis där ute vid havsfjärden. Det var en lördagskväll när vi åkte ut för att sova över ännu en natt och jag behövde plocka lite kantareller. Men jag såg ju så många andra svampar längs vägen... sådana som jag inte ville plocka. Det har varit ett riktigt svampår (pga det våta vädret)!

September har bjudit på massor av sylt- och saftkok på äpplen, lingon och havtornsbär. De soliga dagarna har jag varit ute - och de regniga i köket!

Annars har månaden inte bjudit på några stora höjdpunkter. Krigs-eländet i Europa har fortsatt. Och man undrar ju hur människor tänker när de vill döda varandra. Fast en del måste väl, annars hamnar de i fängelse på vatten och bröd (som man säger). 

Vi har också matats med informationen om skjutvåldet och bombdåden i Sverige, där säger man att rivaliserande gäng hotar varandra. Dödar du min mamma måste jag döda dina släktingar.... Sverige har numera det hemskaste gängvåldet i hela Europa, näst hemskaste i hela världen efter Mexiko. Ja, men hur tänker man - att det finns "prillhuvuden" det vet man ju - men att det finns så många.... Svenskarna hävdar att det är invandrare som håller på (trots att många är födda i Sverige), men att dom köper gängens narkotika som understöder gängens verksamhet det tänker de inte på.... Jag hoppas verkligen att inte fler oskyldiga måste sätta livet till när pengarna och hedern måste styra inom gängen! Och jag hoppas att inte detta olyckliga förfaringssätt sprider sig hit till oss!

Det finns mera otäckt i denna världen har vi fått lära oss denna månad. AI tar över allt mera, ja "supermänniskan" som gör att vi människor snart är helt onödiga.... Våra "smarta" skolelever här i regionen har redan tagit i burk AI för att göra hemuppgifter till skolan. De tror man är smart, men det kommer att visa sig att de är precis tvärtom!


Ja, och så har vi klimatförändringen. Glaciärerna i Alperna smälter och New York översvämmas när de häftigaste regnen behagar ösa ner över den amerikanska östkusten. Och när jag går där ute längs mina regnvåta åkervägar undrar jag om det är klimatförändringen som gör att vi har sommarvärme i slutet av september... Jag tänker att vi lever över våra tillgångar - och det har vi gjort länge - och det är pengarna som styr den enskilda människan.... Vi klamrar oss fast vid det vi har och vill inte släppa greppet om vår rikedom. Vi vill dessutom ha mer! Ja, vad är rikedomen egentligen värd, om vi inte längre kan leva på denna vår plätt på jorden....

Nej, nu låter jag allt lite pessimistisk - så farligt är det väl inte! Eller? Nej, ännu finns det hopp och det är våra barn och ungdomar som är våra hopp! De smarta ungdomarna alltså....

Så kommer jag fram till vårt sommarparadis med en påse full med kantareller och möts av dessa "rosen-svampar" på en stubbe - och kan inte annat än känna mig glad! Här invid lidret reparerar sambon den gamla is-kälken som hans morfar en gång gjorde och jag känner att återvinning det är framtiden! För visst görs det mycket gott för vår värld just nu! Här i landet satsas mycket på förnybar energi, återvinning av olika slag. 


Nere vid stranden spränger sig en av de stora svamparna upp i dagsljuset. Den vill växa och den vill breda ut sig för någon vecka. Allt har sin tid, tänker jag. Svamparna har sin tid och allt annat har sin tid. Allting förändras och vi också. Nu känns det som om vi borde prioritera och vi borde prioritera rätt!

Så vänder jag blicken och kameran ut mot havsfjärden - och ser molnen & en del blå himmel. Molnen som speglar sig i vattenytan och vassen som börjar få en gulare höstfärg. 

Nej ännu har inte höstkylan nupit till, ännu har inte trädens löv fått den där vackra höstfärgen. Nej, ännu inte denna månad. Men ack så tacksam jag varit över det varma höstvädret! Fast.... lite mindre gråmulet och regn kunde ju månaden ha bjudit på.... Nej, aldrig blir man väl riktigt nöjd - men oktober kommer säker att bjuda på många sköna höstdagar också! 

Här talar den sanna optimisten!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar