tisdag 28 februari 2023

Adjö till årets andra månad!

 Idag skriver vi 28 februari och hela årets andra månad har snart redan svept förbi. Det har varit en ovanligt varm vintermånad - med både småkallt och varmt väder, mest varmt faktiskt.

Den här veckan är det sportlov här i nejden. Måndagen, alltså igår, bjöd på ett soligt och härligt sportlovsväder då vi tillbringade en stor del av dagen ute vid vårt sommarparadis.


Vi vandrade ut över isen på förmiddagen och dagen började slående vacker tyckte jag där jag stretade fram över isen mot våra hus. Från morgonen hade vi som sagt minusgrader - men fram emot eftermiddagen/kvällen hade det svängt till flera plusgrader. Ett typiskt väder för denna februari månad!


 Månaden har bjudit på omväxlande väder som sagt. Snö. Som sedan smält. Halka. Mera snö, som sedan kommer att smälta. Omväxling förnöjer kan man ju tycka - men det ändrade vintervädret får vi väl allt lov att vänja oss vid pga klimatförändringen.

Igår var det takdropp och snö och is som krympte. Vi jobbade med att hämta ved från ett skogsskifte på en ö en bit bort.


Årets februari månad har varit en månad med omväxlande händelser, ibland har lugnet lägret sig och ibland har det hänt en del mindre trevligt. Själv har jag läst massor och bakat relativt lite (vi har nämligen köpt och ätit ovanligt många och goda fastlagsbuller denna månad!).

Världsläget har känts ostabilt denna månad. Det har gått ett år sedan Ryssland anföll Ukraina och i och med det förändrades ju världsbilden till det sämre, åtminstone här i Europa. Och det hemska dödandet, förstörandet och raserandet av byggnader och infrastruktur har bara fortsatt. Och så finns det ju de som skor sig på dom som får försaka och lida...

 I södra Turkiet och norra Syrien inträffade en jordbävning med nya skalv även under veckoslutet och i denna jordbävning har över 50.000 människor dött och miljontals har förlorat sina hem och sin utkomst. Dessutom har fler emigranter drunknat i Medelhavet och sällsynta djurarter har dött i torkans Afrika. Här i landet är det riksdagsval om ca en månad och det märks på riksplanet med partier som portionerar sig och i medierna som översvämmas av åsikter och löften. I våra nejder har välfärdsområdet överskridit sina budgetramar med råge och vargar har åter rivit jakthundar....

Allt medan vi bänkat oss framför tv:n för att kolla VM i skidskytte och VM på skidor. Och dessutom har vi sett Finlands bidrag "Cha-cha-cha" ta sig till Melodifestivalen som hålls i Liverpool i maj månad...

Med andra ord, stort som smått även denna februari månad! 

Och vet ni, på våra breddgrader går vi mot ljusare tider så det märks! Idag 28.2. gick solen upp kl 7:43 och den går ner kl 17:50, det innebär att dagen är 10 timmar och 7 minuter lång! Dessutom har de senaste kvällarna bjudit på vackra solnedgångar och nätterna har bjudit på spektakulära norrsken i många färger!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar