söndag 28 augusti 2022

Vi tar farväl av sommaren och firar villaavslutning

 Sista veckoslutet i augusti firar vi traditionsenligt villaavslutning (eller som det också kallas veneziansk afton eller stugsista eller forneldarnas natt - kärt barn har många namn). Det är nu vi tar farväl av sommaren. Att fira villaavslutningen ute i skärgården är nästan lika viktig som att fira julaftonen eller midsommarafton, nästan alltså. Villaavslutningen firas ute vid sommarvillan. Ute vid vattnet. Ute i naturen.

Vi brukar fira med att tända ljus och marschaller nere vid stranden när skymningen faller. Det är så vackert när ljusen lyser och speglar sig i vattnet. Ja och så kollar vi in villagrannarnas vackra fyrverkerier (numera skjuter vi inte egna). Och så äter vi någonting gott också.


Men för att ta det från början.

Redan fredag eftermiddag åkte vi ut till vårt sommarparadis. Denna sommar har vi tyvärr tillbringat färre dagar där ute, men veckoslutet skulle bjuda på den sista sköna sommarvärmen, så vi åkte ut tidigare än vi brukar.


Solen sken och värmen var påslagen, så skönt att sitta där ute på villaverandan och äta god mat och njuta lite, bara sambon och jag. Sedan gick jag för att förse mig med sommarens sista vildhallon och en hel hög med gula kantareller. Innan bastun blev varm satte vi oss ute på piren för att avnjuta den varma aftonen.


Det var en vacker afton, men det var få villagrannar som hunnit ut till sina sommarställen. En och annan båt körde förbi, någon hund skällde längre bort; men annars så lugnt och stilla.



Efter den sköna bastun följde en vacker solnedgångskväll. Havet låg som en spegel och både himmel och hav färgades rosa innan mörkret föll...

Lördagsmorgonen randades gråmulen - men varm. Efter morgonkaffet satte vi igång med fixande runt husen, det som vi inte hunnit med tidigare under augusti månad skulle avklaras. Ibland trodde jag att solen skulle kika fram, men icke... (fast svettiga blev vi ändå).

På eftermiddagen var vi bortbjudna på mat. När vi rattade bilen igenom skogen föll de första regndropparna. Och små regnskurar drog över skärgården resten av eftermiddagen. 

Så vi satt inomhus och avnjöt god mat och en efterrätt med fina björnbär och kvarg (mums) hela halva eftermiddagen. Som avslutning på allt det goda bjöds vi på kaffe med nybakad äppelkaka. Tack tack, allt smakade så gott!

Till kvällen åkte vi tillbaka till vår villa igen och regndiset låg fortsättningsvis över havsfjärden. Det kändes som om skymningen infann sig ovanligt tidigt denna gråmulna lördagskväll....

Men - så drog äntligen regnmolnen vidare och vi såg lite röd solnedgång allt medan vi tände våra ljus och lyktor.

Jag började med att sätt ut lyktan med oljeljuset där ute på bryggändan. Där ute har lyktan lyst de senaste villaavslutningarna, oljeljuset brukar brinna där inne i lyktan hela natten.



Skymningen föll och redan runt 21:30-snåret var det skymning. Vi gick in för att äta något lätt och då började vi höra smällare och fyrverkerier runtomkring..

Min vana trogen gick jag ut i mörkret och satte mig på bastutrappan och kolla in ljusen...

... och de vackra fyrverkerierna som betydde att vi härmed tar avsked av sommaren. 

Söndagen blev halvklar till solig och rätt varm. Under veckan som nu följer utlovas kyligare väder än normalt för den här årstiden. Så årets villaavslutning bjöd kanske på sommarens sista varma dagar....?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar