torsdag 4 augusti 2022

Norges ungdomskör, så vacker konsert på Musikfestspelen!

 Häromkvällen var vi på konsert. 

Norges ungdomskör och Trondheim sinfonietta framträdde med två konserter under Korsholms MusicFestival, vi var på den ena konserten. Vilka unga sångröster och vilken fantastisk kör! Repertoaren kändes nydanande och spännande, körmedlemmarna stod ibland på olika ställen i kyrkan (=konsertlokalen) och ibland kändes det som om hela kyrktaket skulle lyfta (på Finlands äldsta träkyrka som ännu används)!

 

Kören består av 30-40 ungdomar i åldern 16-26 år och de kommer från hela Norge. Alla var klädda i de vackraste folkdräkter och de framförde de flesta sångerna på norska.

Dirigenten hade en så vacker brodyr på sin väst! 

I pausen under konserten passade vi på att prata med några av ungdomarna som satt ute vid hjältegravarna (inte några av dessa dock). En var från Oslo, en från Bergen och en från Alta, så trevliga ungdomar! "Men hur har ni kunnat öva när ni kommer från hela landet?", undrade sambon som själv är körsångare. De berättade att de träffats två gånger för samövning, resten har de tydligen övat på egen hand, körmedlemmarna har endera sång som främsta hobby eller så studerar de musik på heltid. En fin konsert med så många vackra röster!

 Den glada skönsjungande ungdomskören fick stående ovationer av oss i publiken. Efteråt samlades körmedlemmarna ute på kyrkbacken och kramade om varandra för att de gjort en lyckad sångarresa till Finland. Nu skulle de flyga hem till Oslo efter några dagar i Vasa (hit kom de med buss från Trondheim med övernattning i Umeå och båtresa över Kvarken, bara resan måste ha varit en upplevelse).

Vi åkte hem i den vackra augustikvällen och kände oss allt lite mera musikaliska än vanligt...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar