tisdag 25 juni 2024

Vår midsommar 2024

 Årets midsommar bjöd på soligt väder, dock ingen värmebölja (endast upp mot  20 grader) och en lite ettrig vind höll de flesta myggen borta ute vid vårt sommarparadis. För visst åkte vi ut och njöt av sommaren vid vår havsvik!

På midsommaraftonen hissade vi flaggan här hemma innan vi åkte iväg. Och som ni ser blåste det dock inte nämnvärt här på vår gård... 


Ute vid vårt sommarparadis plockade jag blommor och så blev det ett härligt bastubad. Den sköna och vackra midsommaren var inledd och den skulle firas precis som traditionen påbjuder. Våra midsommaraftonsgäster anlände sen eftermiddag med båten. Det hade blåst friskt ute till havs, så lite kylslagna och omskakade var de, men lyckligt anlände till vår brygga.



Här hos oss blev det mat och prat kvällen lång! Vi började med små räksnittar, frukt och något att dricka till ute på verandan. När väl nypotatisen kokade sökte vi oss in i huset för att äta årets första nypotatis tillsammans med rökta fiskar, sås med örter och sallader. Till efterrätt blev det kaffe och tiramisu-tårta med färska jordgubbar. Visst är det konstigt vad kvällar kan rinna iväg i en rasande fart, för plötsligt blev det dags för våra gäster att söka sig hemåt (och tack för ännu en trevlig midsommarafton!).


När båten stävade ut på havsfjärden hade vinden mojnat betydligt och jag hörde att hemfärden till deras villa hade gått problemfritt. Ut från vår strand strävade även en av "våra" fåglar, i ett vackert vågsvall...


I midsommarnattssolens sista strålar kom några av våra villagrannar paddlande förbi i deras tvåmanskanot. Det blev en trevlig pratstund innan de tyst paddlade vidare....

Midsommardagen startade upp med kaffe ute på bastutrappan. Där satt vi och tittade på solen som glittrade i vågorna allt medan småfåglarna kvittrade så vackert inne i skogen...


På midsommardagen blev det fest på rest med några fler gäster. Nu hade jag bakat en hallonkaka (på fjolårets hallon från frysen). Efter kaffet tyckte jag att jag ätit tillräckligt för denna midsommar, men oj då, på annandagen slank visst också stekta nypotatisar med fisk galant ner igen...!

Tack för alla vackra blomsterbuketter jag fick under midsommar! Tack för egenodlade sallader, örter och ostar som smakade jättegott! Och tack för påsen för svamp - den får härmed alltid följa med i byxfickan när jag skall ut på kantarellplock!



Midsommardagens kväll firade jag ensam inne i vassen ute på piren i kvällssolens sken. Här lyste de väna röda gökblomstren upp mot de gröna vasstråden.... Sambon satt inne i huset och gick igenom en mapp med gamla reseräkningar (som han hittat i en undangömd låda i källaren där hemma). Han som rest hela världen kring i sitt jobb tyckte att det var trevligt att uppleva gamla reseminnen ännu en gång....

 

Så här i midsommartid blir kvällarna och nätterna aldrig mörka här uppe i norr. Det är en härlig tid när naturen är så vacker! Och livet går vidare i många fågelbon (här är det rödvingetrasten som byggt ett bo ovanför hatthyllan på gäststugan).

Midsommar-annandagen började också med kaffe ute på bastutrappan. Nu såg vi några tunna moln driva in och allt efter dagen led blev dom där molnen fler och tjockare. På kvällen behagade en och annan droppe falla ner från molnen...


Men på morgonen satt jag länge ute vid stranden i solskenet. Jag tittade på vågorna och de vackra mönster som bildades i vattnet som kluckade in mot strandstenarna...

På eftermiddagen åkte vi hem allt medan molnen hopade sig. Våra ankor blev så glada när vi kom hem igen och i växthuset behövdes det visst vattnas lite också...  Härliga midsommartid!


fredag 21 juni 2024

Trevlig midsommar!

 Så är vi inne i årets ljusaste dagar och vi får fira midsommar! Och just den här tiden på året blommar nattviolerna längs vägen ut till vårt sommarparadis. Doften av nattviolerna fyller den ljusa kvällen...



Nu är det dags att omfamna sommaren! Trevlig midsommar till alla er som kikar in här hos mig!


onsdag 19 juni 2024

Förmiddagskaffe ute i solen

 Idag blev det förmiddagskaffe ute i solen. Jodå, alla dagar har vi trots allt inte regnskurar - fast ibland känns det så när molnen sveper in över himlen. Jag tog med mig kaffekorgen ut i förmiddagssolen  och hojtade till mannen i huset "Nu är det kaffe här ute!". Ankorna kom också springande de också, det kunde ju falla någon godbit från bordet....

Men idag blev det bara hårda skorpor, inget för kräsna ankor. Fast igår var vi på kalas med massor av goda tårtor, då hade dom säkert tyckt om att komma med oss på kalas för dom tycker om att smaska på mjuka godsaker....

Idag har jag rensat ogräs i trädgården och klippt ner ölandstoken som inte hade klarat vinterns kallaste dagar. Och jodå, ankorna följde noga med vad jag har gjort, det kunde ju finnas något gott också i  blomrabatterna....


 Nu blommar Midsommarrosenbusken (eller Finlands vita ros som de även kallas) överdådigt, precis som vanligt denna tid på året. 

Och lagom till eftermiddagen dök himlens gråa moln upp, tänk att det nästan aldrig slår fel denna juni månad....

tisdag 18 juni 2024

Midsommarbuketten

 För någon kväll sedan sken solen så vackert och då vandrade jag ute på "De vilda ängarnas äng". När jag sedan for hemåt hade jag en blomsterbukett i handen. En av många midsommarbuketter som får följa med mig hem från mina kvällspromenader så här i midsommartid.


Nu blommar det i alla färger och allt är dessutom gratis ute i naturen. Den bästa blomstertiden! (Och jag plockar inte blommor på andras åkrar och ängar.)

Ute på ängarna blommade rödklövern i stora knippor.

De gula solögonen är en av mina favoritblommor.

Bakom häckvickern blommar sommarens sista liljekonvaljer.

Och där ute blommar massor av vilda prästkragar. Det är en härlig blomsteräng med så många fler blommor och vissa av dom fick följa med mig för att förgylla mitt hem!


På en sten i skogsbrynet blommade små väna linneor i kvällssolen. De fick blomma där på sin sten och förgylla naturen medan jag tog sikte hemåt....

Nu är vi inne i midsommarveckan och vi önskar värme och sol, fast vi får väl vänta några timmar ännu på solen....

måndag 17 juni 2024

En trevlig söndag

 Söndagen bjöd på mulet väder och när vi på förmiddagen åkte iväg i bilen hade det börjat duggregna. Vi skulle nämligen stråla samman med mina kusiner, med respektive, från min pappas sida för en bit mat. Det skulle bli söndagslunch vid Holmsgården på Norrvalla!

Holmsgården är en herrgård med anor från 1700-talet. På den vackra platsen huserade länsmän redan på 1500-talet, men år 1723 omnämns gården på Holms för första gången i jordeböckerna. Den äldsta husbonden på Holms var nämndemannen och länsmannen Jöns Ragvaldsson. Genom åren har det funnits många ägare till Holms och det berättas många såväl ljusa som mörka berättelser om gårdens historia. Idag ägs byggnaden av Folkhälsan.

Idag är gården mycket vackert renoverad i gammal stil. Här finns mötesutrymmen och en stor matsal.

Det finns många sägner om gården och gårdens folk. Bland annat historien om mamsell Ulla, en historia som ännu lever kvar. Till hennes uppgifter hörde matlagning i det stora hushållet, samt att ha uppsikt över visthus och bodar. Innan eldarna släcktes till natten gick hon ronden med sin stora nyckelknippa och kontrollerade att dörrarna var låsta. Och om inte lamporna var släckta när spöktimmen kom så knackade hon på fönstret med sin käpp. I månljusa vinternätter kan man se skuggan av hennes gestalt i snödrivan och höra klirrandet av nyckelknippan. 

En annan anekdot är den om att huset tidigare hade tre våningar. Det ordnades fester med rätt mycket starka drycker inblandade och en av ägarna hade i fyllan-och-villan överlåtit den övre våningen till en man från en annan by. Sålunda med svart-på-vitt revs övervåningen och flyttades till den andra byn (Lotlax). Numera ståtar herrgården alltså i två våningar.

 

Igår bänkade vi oss vid ett av långborden i matsalen och så försåg vi oss med den myckna och goda maten. Och naturligtvis pratade vi med mat i munnen....!



Jag försåg mig med massor av mat (som ni ser) och nu kom jag på att jag skulle göra bakad potatis med god laxröra någon dag även hemma, det var faktiskt en maträtt jag alldeles hade glömt bort. Och kokosbollar, när hade jag gjort sådana senast...? (En bit rabarberpaj döljer sig under klicken med grädde.) Vi avslutade måltiden med varsin kopp kaffe.

Så bjöd kusin K o H oss hem till sig för en kaffepåtår. Och de flesta av oss hade dagen ledig för mera kaffe! Så hemma hos dom blev det mera pladder och mera historier....



Och så blev det mera godsaker... Det bara slank ner! 

Tack för en trevlig dag! Och tack för all maten på Holmsgården och kaffet med hembakat hemma hos K&H! Och så roligt att ses! Det var fortfarande gråmulet när vi åkte hemåt men det hade regnat från sig det mesta för någon timme framåt...

lördag 15 juni 2024

Molnen

 Det ostadiga vädret fortsätter. Om maj var solig och torr har den första halvan av juni varit mera molnig och vi har bjudits på både regn och ibland åska. Varje kväll går jag ut med min kamera och fångar de vackra molnen, för moln kan ju också vara vackra!


På torsdagskvällen sken solen igenom luckor i molnen. 


Visst kan det vara vackert med moln! Men nu har vi fått så mycket väta ur dessa regnskurar att vi tycker att vi klarar oss, tack!

Det har också bjudits på sommarmoln, som dagen när jag besökte mina fäders kyrka.


På onsdagskvällen hade vi en klarblå himmel och där pass midnatt hade dimman stigit ute på slätten och från bäcken. Kumminblommorna lyste vita i skymningen.

Igår eftermiddag förärades vi en hel del regnskurar med åska. Regnbågen steg över himlavalvet när jag sprang ut i regnet för att knäppa ett foto. (Eller egentligen var det ju två regnbågar!)



På min kvällspromenad var det uppehållsväder, men molnen flockades på himlavalvet...


Det var rätt vått längs mina åkervägar, men till slut kikade kvällssolen fram!

När jag åter var hemma doftade de sista syrenblomstren så gott i kvällssolen...